pečuj doma

Zlatý retrívr testuje seniory ve Freancii na covid

15.8.2021

Alsaský domov důchodců zapojil do boje proti koronaviru dvouletého zlatého retrívra, který umí nákazu vyčenichat. Pokaa se stal prvním psem ve Francii, který pomáhá s odhalováním pozitivních případů v pečovatelském domově. „Nedá se to srovnávat,“ odpověděl 85letý Christophe Fritsch na otázku, kterému testu dává přednost.

„Vezmete kousek kapesníku, dáte ho na pět minut do podpaží a je hotovo. PCR test je mnohem složitější,“ uvedl důchodce, který v minulosti prodělal koronavirovou nákazu a má za sebou řadu testů.

Pes je speciálně vycvičený na vyčenichání jedinečného pachu, který mají nakažení lidé v potu. Když nákazu ucítí, jednoduše si sedne. Zdravotníci pak jeho odhad potvrdí PCR testem.

Pokaa pochází z alsaské pobočky asociace Handi’chiens, která se specializuje na výcvik asistenčních psů pro lidi se zdravotním postižením. Její ředitel, lékař Robert Kohser, je zároveň šéfem pečovatelského domova pro seniory La Roselire v městě Kunheim, kde pes nyní pomáhá. Koronavirus se naučil vyčenichat během čtyřtýdenního výcviku ve Státní veterinární škole v Alfortu (ENVA).

Dvouletý retrívr minulý týden správně odhalil všechny vzorky nasbírané v domově důchodců i v nemocnici ve Štrasburku, uvedl Kohser. Správně určil 95 procent asymptomatických a 100 procent symptomatických nákaz. Dokáže vyčenichat všechny dosud objevené mutace koronaviru a v některých případech odhalí nákazu o 48 hodin dříve než PCR test, dodal ředitel pečovatelského zařízení. Podle Kohsera je tento typ testování nejen snadný a levný, ale velmi dobře ho snášejí i obyvatelé domova, kteří mnohdy trpí kognitivními poruchami jako je Alzheimerova choroba.

Kohser plánuje otestovat všech 127 penzistů a 110 zaměstnanců zhruba každé dva až tři týdny, i když většina z nich už byla naočkována a domov naposledy zaznamenal pozitivní případ v prosinci 2020. Nevylučuje ani psí testování návštěvníků.

Asociace Handi’chiens, která výcvik psa financovala, by ráda darovala speciálně vycvičené psy i do dalších domovů důchodců. K tréninku přibližně 250 psů ale potřebuje finanční podporu od francouzské vlády.

Autoři: Lidovky, ČTK

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.