pečuj doma

Vyšetřovatelé ve Wuchanu odmítli únik viru z laboratoře

9.2.2021

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří pod vedením Bena Embareka v čínském městě Wu-chan vyšetřují od začátku února původ koronaviru způsobujícím nemoc covid-19, dospěli k závěru, že coronavirus neunikl ze zdejší laboratoře. Spojené státy americké v reakci obvinili WHO, že pracují ve prospěch Číny.

Odborníci prozkoumali tržnici, kde měla nákaza vypuknout, i Wuchanský institut virologie, který stojí v centru řady konspiračních teorií o původu nákazy. Už nyní Embarek oznámil, že jejich vyšetřování nepovede k plnému porozumění původu koronaviru. Zároveň dodal, že už teď mohou alespoň vyvrátit nějaké konspirace, informoval list Daily Mail.

Embarek uvedl, že on a jeho tým měli velmi upřímnou diskuzi s čínskými vědci o zdroji nákazy a může vyvrátit teorii o tom, že koronavirus unikl, ať už nedopatřením nebo záměrem, z wuchanské laboratoře nacházející se nedaleko tržnice. „Cíle dopátrat se původu koronaviru nedosáhneme, naše šetření ale bude prvním krokem k jeho odhalení,“ prohlásil Embarek.

Západní vědci jsou nespokojeni s výrokem WHO. Objevily se dokonce názory, že WHO Číně pomoháhá maskovat pravdu. Podle nich těmto hypotézám jen nahrává Embarekovo přiznání, že se jim nepodaří odhalit původ koronaviru.

Člen týmu WHO Peter Daszak uvedl, že mají k dispozici „data, která před tím nikdo neviděl“, a že s nimi „Peking jedná otevřeně a mohou sledovat všechny důkazy“. Embarek vysvětlil, že po jejich šetření a diskuzi s čínskými kolegy je jasné, že koronavirus z laboratoře neunikl. „Je to akorát tak dobrý námět pro nějaký film nebo seriál, kterého se jistě dočkáme,“ reagoval Embarek. S čínskými experty rozebírali i další teorie o původu nákazy, které se během roku objevily v tisku. „Debata byla velmi otevřená a přímá,“ prohlásil, ale detaily nenabídl. „Řídíme se vědou a fakty. Pokud bychom se honili za duchy, ničeho nedosáhneme,“ objasnil Embarek.

Zdroj: Blesk, Dail Mail

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

30.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.