pečuj doma

ZPRÁVY: Vládní výbor a NRZP ztratí na významu

8.8.2024

Již delší dobu se jedná o sjednocení některých statutů Rady vlády, jako pracovních a poradních orgánů vlády. Navrhuje se změnit statut Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením s tím, že by se nejednalo již o Vládní výbor, ale Radu vlády pro osoby se zdravotním postižením. Současně se ve statutu navrhuje řada změn, které výrazně snižují úlohu NRZP v této Radě.

Současně dochází ke zrušení předsednictva, kde zasedá i předseda NRZP ČR. Velká změna se navrhuje v předsedovi Rady. Zdá se, že dlouhodobě by Radu řídil některý z náměstků ministra. Jedná se tak o zásadní snížení úrovně a důležitosti orgánu vlády, který bude mít v náplni práce problematiku zdravotního postižení, což je největší menšina v naší společnosti.

NRZP ČR již při interních jednáních na Úřadu vlády ČR vyslovila zásadní nesouhlas se změnou statutu Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením, ale změna je nadále prosazována. V této věci jsme oslovili i předsedu vlády, který však na náš dopis se žádostí o schůzku reagoval tak, že ví o změnách statutu, a že jsou jimi pověřeny vedoucí Úřadu vlády a zmocněnkyně pro lidská práva a nepřijal nás.

Sjednocení všech Rad do stejného statutu je odůvodňována úsporou, kterou však nikde nevidíme. VVOZP vznikl již v roce 1991, a to z iniciativy osob se zdravotním postižením a zabývá se zásadními koncepčními a legislativními návrhy. VVOZP přečkal všechny změny vlád v zásadě ve stejné podobě. Považujeme navrhovanou změnu, která se připravuje prakticky na konci volebního období této vlády, za pochybnou, která bude vnímána komunitou lidí se zdravotním postižením, jako snížení zájmu vlády o problematiku lidí se zdravotním postižením. O tom svědčí například skutečnost, že NRZP ČR již nebude hlavním poradním orgánem VVOZP, nově Rady. Z pěti členů NRZP ČR bude člen pouze jeden a je otázkou, kolik zástupců osob se zdravotním postižením vůbec v tomto orgánu bude členy, protože navržený statut vlastně nezaručuje další zastoupení osob se zdravotním postižením. Výběr členů bude netransparentní.

Mgr. Václav Krása

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Zpětná výplata příspěvku na péči pro pečujícího opatrovníka

16.9.2024 Dceři bylo nedávno 18. let. Podali jsme žalobu proti 2. stupni příspěvku na péči, má být 3. stupeň. Jakmile bude uznán 3. stupeň zpětně (třeba za dva roky), přijde doplatek (např. 200 000 Kč). Jako opatrovník si mohu ten doplatek vyplatit, neboť jsem tu péči poskytovala celé ty dva roky? Bude s tím problém u opatrovnického soudu, musí to soud schvalovat? více...

INFO: Pacientskou organizací může být ústav, kde rozhoduje managment

15.9.2024 Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování nově upravuje definici pacientské organizace. Podle ust. § 113f odst. 3 zákona č. 372/2011 Sb. ve znění účinném do dne 30. září 2024, zapíše Ministerstvo zdravotnictví pacientskou organizaci do seznamu pacientských organizací za následujících podmínek. více...

PTÁTE SE: Úřad práce požaduje vrátit přeplatek z příspěvku na auto

14.9.2024 Úřad práce mi dal peníze na zakoupení motorového vozidla 70 tisíc korun, což jsem učinil. Potom ale chtějí vrátit 21 tisíc, protože mám nárok na 70 procent. Žádal jsem o 100 tisíc, přiznáno bylo 70 tisíc. Prosím o radu, co mám dělat.
ODPOVĚĎ
Příspěvek na pořízení motorového vozidla více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.