pečuj doma

Senioři nežádají o příspěvek na bydlení, i když by mohli

3.9.2024

Problematickou skupinou jsou senioři, kteří by paradoxně mohli pomoc státu v souvislosti s drahým bydlením potřebovat nejvíce, si o dávku nežádají typicky proto, že se bojí složitého papírování. Jednotlivci v produktivním věku zase nejčastěji z toho důvodu, že se stydí, je jim trapné žádat o sociální dávku. S těmito důvody se setkávají i pracovníci občanských poraden.

„Je to určité stigma. Řada lidí s tím není ztotožněna, že jsou to zrovna oni, kteří by potřebovali dávku, protože ji celý život nebo dlouho nepotřebovali. Někdy se stává, že lidé se nemohou k dávce dostat, mají třeba potíže s programem, který slouží na podávání žádostí,“ uvedl pro iRozhlas předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je průměrná výše příspěvku 4100 korun. Desetina domácností, která podmínky splňuje, přitom o příspěvek nežádá, protože se domnívá, že by dělal jen pár stovek. „Když si ve výsledku spočítáte, kolik lidí to nevyužívá, a vezmete si lidi, pro které by hodnota tvořila minimálně 1500 korun, tak vychází, že statisíce lidí nečerpají podporu v krizi, která je podstatná,“ popisuje sociolog Prokop.

Upozorňuje také, že o příspěvek mohou žádat i vlastníci. Necelá pětina z nich, konkrétně 18 procent, na něj má podle studie nárok. Splátky hypotéky se nicméně do uznatelných nákladů na bydlení, ze kterých se výše příspěvku vypočítává, nezahrnují. Místo nich se započítává určitá pevná částka, stejná jako pro lidi v družstevním bydlení. Podle Prokopa by pomohla hlavně lepší informovanost, zvláště u zmíněných seniorů a také rozšíření sítě míst, kde člověk může o příspěvek požádat. Nyní to lze jen online nebo na úřadu práce.

Politolog Jan Kubáček deníku Echo24 řekl, že právě komunikace a složitost některých opatření na pomoc v krizi je jedním z horších aspektů výkonu vlády v letošním roce. „Vláda nastavila poměrně komplexní sadu opatření sociální pomoci, ale ta pravidla jsou nastavená opravdu složitě. Skoro to vypadá, že vláda jen vytvořila nějaké kanály, které ale kvůli složitosti nikdo nevyužívá, aby se mohla ‚bít v prsa‘ a říkat, že nabízí pomocnou ruku, ale nikdo o naši pomoc nestojí,“ uvedl Kubáček s tím, že opakované tvrzení, že zvýšené výdaje státního rozpočtu pokryje takzvaná windfall tax, se pravděpodobně ukáže jako liché a vláda bude muset najít jiné zdroje.

Zdroj: Echo 24, kráceno

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Je vhodné požádat při autismu o invalidní důchod z mládí?

25.10.2024 Je prosím výhodnější žádat o invalidní z mladí u dítěte (dg autismus), kterému bude 18 let v březnu 2026, nebo je lepší zadat o běžný invalidní důchod, když kluk plánuje nastoupit na střední školu (bez maturity) v záři 2025? Pokud na SŠ nastoupí 1.9.2025, o invalidní důchod požádat musíme, protože již bude mít potřebnou dobu pojištěni alespoň více...

INFO: Superdávka se blíží. Schválena by měla být do konce ledna

24.10.2024 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a děti povinni dokládat nejen svůj příjem, ale také svůj majetek. Tento krok je součástí rozsáhlé revize dávek. Úřad práce bude nově zohledňovat vlastnictví nemovitostí, automobilů a výši úspor při rozhodování o nároku na podporu. více...

PTÁTE SE: Kdo může používat platební kartu opatrované, aby jí nakoupil?

23.10.2024 Jsem opatrovník maminky. Mohu dát bankovní kartu k účtu maminky mojí sestře, která bydlí poblíž domova maminky a je tak víc po ruce, když je potřeba něco zakoupit? Já bydlím 13 km odtud, nemám auto a je tak někdy pro mě složitější to v brzké době zajistit. Dříve jsme to praktikovaly tak, že pokud maminka něco potřebovala koupit více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.