pečuj doma

Rusové se stále víc bojí světové války. Češi ne

8.5.2021

Průzkum veřejného mínění ruského Centra Levada se věnoval tématu strachu či obav v ruské společnosti. Průzkum mimo jiné ukázal na to, že Rusové se stále více obávají možnosti vzniku další světové války. Z výsledků průzkumu, který se konal letos v měsíci březnu, vybíráme hlavní informace.

Největší strach (odpověď: „stále se bojím/pociťuji strach“) mezi Rusy vyvolává onemocnění blízkých lidí (82 %), dále světová válka (62 %) a zhroucení vlády/státu (58 procent). Nejméně stálého strachu potom pociťují v případech strachu ze stáří (30 %) nebo ztráty práce (31 %).

Průzkum ukázal také na změny v intenzitě pociťovaného strachu v časové řadě. Z průzkumů Centra Levady vyplývá, že v případě strachu ze vzniku světové války se takové možnosti v Rusku obává stále více lidí: v roce 2014 to byla už více než polovina - 51 % a v letech 2015 a 2017 (v roce 2016 se průzkum nekonal) 43 a 40 %. Od roku 2018 se počet lidí, kteří se stále bojí příchodu války, zvýšil a pohyboval se mezi 53-57 %. V roce 2021 dosáhl už 62 procent.

Zdroj: argument.cz 

Když dělala společnost Behavio průzkum u nás v srpnu 2020, tak Češi se nejvíc bojí změn souvisejících s životním prostředím a dále zhoršení ekonomické situace. Světové války se Češi bojí mnohem méně a mezi třinácti hrozbami je řadí k nejmenším.

Zdroj: enviweb.cz

A ještě třetí a čerstvý průzkum Aliance demokratických nadací. Založil ji v roce 2017 bývalý dánský premiér a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Na otázky odpovídalo 50 tisíc respondentů z 53 zemí světa. Nejzávažnější zjištění: 44 procent z nich považuje za nejvážnější světovou hrozbu pro demokracii USA, 38 procent Čínu a 28 procent Rusko.

Zdroj: dennikstandard.sk

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.