pečuj doma

Před těžkým covidem nás chrání gen po neandrtálcích

19.1.2022

Vědci vedení odborníky ze švédské lékařské univerzity Institut Karolinska objevili gen, který dokáže snížit závažnost průběhu koronaviru o dvacet procent. Jejich objev by mohl pomoci farmaceutickým firmám s vývojem cílenějších léků proti onemocnění covid-19.

Experti studii publikovali v odborném časopise Nature Genetics.

Zda bude mít nakažený těžký průběh covidu-19 ovlivňuje řada faktorů včetně dalších chorob. Zda bude člověk po nakažení koronavirem trpět těžším nebo lehčím průběhem onemocnění, ovlivňují i geny.

Už dřívější studie zjistily, že někteří jedinci převážně evropského původu nesoucí určitou část DNA mají o 20 procent nižší riziko těžkého průběhu covidu-19.

Vědci zjistili, že to ovlivňuje úsek DNA s geny kódujícími imunitní systém OAS1/2/3. U lidí s haplotypem zajišťujícím menší riziko vážného průběhu má celý tento segment DNA v chromozomálním regionu 12q24.13 asi 75 kilobází pocházejících od neandrtálců. Vědci se snažili zjistit, které geny jsou přímo odpovědné za menší riziko vážného průběhu covidu. Oblast DNA, ve které pátrali, je plná četných genetických variant. Aby identifikovali specifickou variantu, museli svou pozornost obrátit na jedince s africkými předky, kteří postrádají dědictví po neandrtálcích, a tedy i většinu zmíněného úseku DNA objeveného u lidí v Evropě.

Nakonec zjistili, že ochranná varianta genu rs10774671-G určuje délku proteinu, který je kódovaný genem OAS1. Tento protein je součástí vrozeného imunitního systému pro boj s viry. Předchozí studie ukázaly, že čím je tento protein delší, tím má tělo lepší ochranu proti koronaviru SARS-CoV-2.

Zdroj: Novinky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.