pečuj doma

Od července se ulevilo pacientům i specialistům

4.7.2024

Některé léky na cukrovku, poruchy srážlivosti krve, kožní, oční či urologické problémy – praktičtí lékaři je mohou od 1. července nově předepisovat svým pacientům bez omezení. Nemusí je tak už posílat k ambulantním specialistům, a to díky vládní vyhlášce, která zmírňuje dosavadní preskripční omezení.

V Česku je v současné době registrováno přibližně 5 000 léků, praktici ale doposud mohli předepisovat pouze polovinu z nich. Teď k nim přibylo dalších přibližně tisíc preparátů. 

„Nikde v Evropě nemá obdoby, že by praktici mohli předepisovat pouze 50 % léků dostupných na trhu. O změnu jsme usilovali desítky let. Odvahu uvolnit další léky pro praktické lékaře našel ale až ministr Vlastimil Válek,“ říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) ČR.

Změna vyplývá z novely prováděcí vyhlášky č. 376/2011 Sb. k zákonu o veřejném zdravotním pojištění a týká se léků s tzv. preskripčním omezením L. Ty mohli do 1. července letošního roku předepisovat pouze ambulantní specialisté nebo praktičtí lékaři, kterým specialisté preskripci schválili.

„Pacientům teď bude moci léky, které potřebují, předepsat rovnou praktik, tedy jejich nejbližší lékař. Výrazně to pomůže zejména v regionech, kde je špatná dostupnost specializované ambulantní péče. Usnadní to také léčbu pacientů v pobytových zařízeních sociálních služeb a seniorů na venkově. Ti mají přístup k lékům nejkomplikovanější,“ vysvětluje předseda SPL ČR.

Kromě některých léků na cukrovku, poruchy srážlivosti krve či kožní, oční a urologické problémy mohou praktičtí lékaři nově předepisovat také kombinované inhalační preparáty na chronickou obstrukční plicní nemoc nebo astma. 

Zdroj: HELPNET 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Operátoři neuznávají doklad o opatrovnictví. Jak zrušit služby?

7.9.2024 Moje maminka je opatrovnice mé babičky, já jí jen pomáhám. Nedávno maminka šla za operátorem, aby zrušili babiččinu pevnou linku v jejím bytě (už tam nebydlí). Nemohla se nikam dostat, protože jí nikdo ze zaměstnanců nechtěl uznat soudní doklad o opatrovnictví, zřejmě kvůli jejich ignoranci (chtěli plnou moc). Je něco takového vůbec legální? více...

INFO: Do 30. září posílejte nominace na cenu Křesadlo

6.9.2024 Vyprávějte příběh někoho, kdo je pro vás nepostradatelnou součástí komunity, kdo vás svým přístupem inspiruje ke změně, kdo vám nabídl pomoc, když bylo nejvíce potřeba a dál se na něho můžete spolehnout. Nominujte toho, kdo je pro Vás osobně, pro vaši organizaci, spolek nebo obec výjimečný. Dobrovolní hasiči, skauti, nadšenci, kteří doprovází více...

ZPRÁVY: Dnes náhle zemřel skvělý právník NRZP JUDr. Zdeněk Žižka

5.9.2024 Dnes ráno náhle zemřel dlouholetý ředitel legislativního odboru NRZP ČR JUDr. Zdeněk Žižka. Pro Národní radu osob se zdravotním postižením je to obrovská ztráta, protože doktor Zdeněk Žižka byl vynikající odborník na zdravotnické právo. Byl mimořádně vitálním člověkem, který i přes těžké zdravotní postižení žil plnohodnotným životem. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.