pečuj doma

Mutace delty, která je nakažlivější, než stávající

5.11.2021

Ministr zdravotnictví Velké Británie Sajid Javid nedávno přiznal, že se v zemi šíří nová mutace. Podle britských vědců má nová varianta název AY.4.2 může být o 10-15 procent nakažlivější než současná mutace delta. Popsána byla nyní i v Rusku, kde z ní panují, zdá se, největší obavy.  

Zvýšeného výskytu AY.4.2 - si britští experti všimli při zkoumání nových případů v zemi. I když je příliš brzy s jistotou tvrdit, že právě tato nová varianta může za zvyšující se počet nákaz, odborníci jsou obezřetní a probíhají další hodnocení sekvenovaných vzorků. Momentálně by měla představovat asi 6 % nových případů.

Rozmanitost mutace koronaviru delta AY.4.2 byla odhalena v Rusku v jednotlivých případech, ale je možné její široké rozšíření, uvedl ředitel vědecké skupiny vývoje nových metod diagnostiky lidských onemocnění Ústředního vědecko-výzkumného institutu epidemiologie Rospotrebnadzoru Kamil Chafizov.

V některých kruzích novou genetickou variantu nazývají delta plus, ale toto nazvání dříve patřilo jiné variantě, proto nyní dochází k motanici,“ uvedl Chafizov novinářům.

Upřesnil také, že varianta AY.4.2 je jednou z množství větví delty.

Chafizov poznamenal, že pravděpodobnost širokého rozšíření mutace AY.4.2 je v Rusku i ve světě ovšem  vysoká. „Četnost této větve se zvyšuje, ale experti si nemyslí, že právě ona odpovídá za stále velký počet denních případů nákazy koronavirem v různých zemích,“ dodal.

Zástupce Rospotrebnadzoru nevyloučil, že nová mutace delty může vyvolat dodatečné zvýšení nakažlivosti. Zdůraznil, že v boji proti koronaviru pomůže pouze očkování, zvláště mezi těmi, kteří koronavirem ještě neonemocněli.

Podle zpráv vydavatelství Indian Express Limited je nová varianta a její četnost pečlivě zkoumána i v Indii.

U nás zatím oficiálně zaznamenána nebyla. Ale pochopitelně panují obavy i u nás. Podle Rastislava Maďara pokud by k nám odrazil dorazil koronavirus, který by zasahoval všechny věkové skupiny stejně často jako SARS, měly by smrtnost 35 procent jako MERS a šířil by se v inkubační době jako nový koronavirus. Lidé by se báli vyjít ven.

Zdroj: Seznam Zprávy, Russia Today, Indian Express

 

 

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.