pečuj doma

Dům pro Julii se bude otevírat v srpnu

13.5.2024

Město Brno dokončuje v areálu Kociánky stavbu Domu pro Julii - jednoho z prvních hospiců pro děti a mládež u nás. Svoji fyzickou tvář už získal a nyní čeká na první příběhy, které do něj zapíší klienti. To by se mělo stát už v srpnu letošního roku.

Dětská paliativní péče se věnuje nevyléčitelně nemocným dětem a mládeži od samotného stanovení diagnózy, čímž se významně liší od paliativy dospělých. Její potřeba se tak nepočítá na dny či měsíce, ale na roky. Roky, během nichž se o nemocné děti starají rodiče, často bez jakékoli institucionální pomoci, protože ta tady buď nebyla, nebo nemocnice či stacionáře nevyhovovaly a neměly kapacity. Přesně na tyto rodiny cílí Dům pro Julii.

Stavba začala v srpnu roku 2022 a zkolaudováno bude během června letošního roku. Z původně plánovaných 15 měsíců prací se stalo 20,5 měsíce, protože stavbaře překvapilo hned několik nepříjemností. První byl nález skládky, která se musela odborně zlikvidovat, a následně se zjistilo nestabilní podloží jak v prostorách stavby, tak ve venkovních pojízdných plochách. Nevhodné podloží muselo tedy být vytěženo a nahrazeno únosným materiálem. Aktuálně probíhají poslední práce hlavně venku – dokončuje se komunikace, parkoviště a sadové úpravy. Vevnitř se dokončují poslední detaily, aby bylo vše připraveno na předání stavby.

Celkové náklady na stavbu, která byla v režii města Brna, dosáhly na 184,5 milionu korun bez DPH. Městu se povedlo získat na projekt dotaci z evropských fondů v hodnotě 86 milionů korun, zbytek zaplatilo ze svého rozpočtu. Následně budovu předá neziskové organizaci Domov pro Julii. Ta bude hospic provozovat.

Třípatrová budova s vnitřním atriem se nachází v klidné lokalitě zahrady domova pro seniory na Kociánce. Díky architektonickému návrhu ateliéru Čtyřstěn naprosto zapadla do okolí, a to i využitím okolního svahu, do něhož dům vrostl a pomocí pobytové střechy můžete sejít z procházky po okolí rovnou dovnitř domu. Dům pro Julii má celkem 10 pokojů pro klienty, z nichž osm je určeno pro pobytovou odlehčovací službu. Ta vypadá tak, že děti zůstanou v hospici kratší dobu a rodiče si budou moci odpočinout. Dva pokoje budou fungovat jako hospicová lůžka pro klienty v terminálním stádiu onemocnění. Součástí jsou oddělené ubytovací kapacity pro rodiče a sourozence a byt posledního rozloučení.

Kromě pokojů zde bude společenská místnost a prostory pro různé druhy terapií. K dispozici bude například arteterapie, muzikoterapie, snoezelen a další rehabilitační metody. Organizace Dům pro Julii bude pokračovat v poskytování odlehčovací a domácí péče přímo v domovech klientů, tato služba obohatila její nabídku v roce 2020.

Zdroj: https://www.brno.cz/

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Opatrovník neuvolňuje dost peněz na domácnost a stravu

18.10.2024 Přítel je omezený na svéprávnosti a bydlí u mě v bytě (nájemní bydlení), kde bydlí ještě dvě moje nezletilé děti. Přítel pobírá invalidní důchod, asi 15 tis. Kč a domluvili jsme se spolu, že by přispíval na domácnost (nájemné, energie, živobytí a strava) částkou 10 000 Kč měsíčně. Opatrovník ale nesouhlasí a posílá pouze 7 840 Kč a vůbec nebere v potaz více...

ZPRÁVY: Ministr Válek zdravotníkům už více nenabídne

17.10.2024 Ani třetí ministerský návrh zákona o odměňování zdravotníků nebyl přijat s povděkem. Ba naopak, předložením posledního pokusu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zaujmout odboráře se cítí zástupci zdravotníků uraženi, stejně jako celým dosavadním průběhem vyjednávání. Podle odborářů žádný ministerský návrh nesplňuje parametry dohody. více...

PTÁTE SE: Obávám se, že dcera nezvládne sociální šetření

16.10.2024 Dospělá dcera pobírá invalidní důchod 3. stupně, dále je omezena ve svéprávnosti k právním úkonům. Nyní jí bude končit příspěvek na péči a bude přezkum. Dcera je autista, má panické ataky, úzkosti a velmi se bojí úřadů. Když u nás byla úřednice ohledně svéprávnosti, strachy se pomočila. Při vyřizování svéprávnosti lékař, který byl u nás více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.