pečuj doma

Bravo Němci! Odmítači karantény jdou za katr

1.2.2021

Další pozitivní příklad k následování nám předkládají Němci, kteří myslí boj s pandemií koronaviru opravdu vážně. Přestože přístup jejich policie je diametrálně odlišný od benevolentní české policie, tak stejně ještě více zpřísňují. Německo v pondělí otevřelo první detenční zařízení pro lidi odmítající karanténu.

Jejich zadržování umožňuje německý zákon o potírání infekčních chorob, rozhodující slovo má však soud.

První detence se nachází ve Šlesvicku-Holštýnsku a další bude v Sasku. Řešení v podobě nuceného karanténního ubytování v hotelech, které hlídá bezpečnostní agentura nepovažují tyto země za správné.

Šlesvicko-Holštýnsko vyčlenilo pro karanténní hříšníky šest cel přímo ve věznici na okraji Neumünsteru. Ti, kteří zde budou nuceně ubytováni, nebudou smět po dobu izolace zařízení opustit. Na rozdíl od běžných trestanců si však u sebe mohou nechat mobil nebo notebook.

Německý rozhlas Deutschlandfunk uvedl, že úřady už v pondělí zaznamenaly několik žádostí o nucené umístění do karanténní cely.

Německá policie dodržování karantény skutečně kontroluje. Postup nyní bude následující: Před uzavřením do cely policie kontrolovaného musí opakovaně přistihnout, že domácí karanténu nedodržuje. Poté následuje oficiální policejní výzva, aby dotyčný domácí izolaci neopouštěl. Pokud ani to nevyslyší, rozhodne během jednoho dne o detenci soud.

Obránci lidských práv se se obávají, že tohoto postupu německé úřady budou zneužívat k omezování svobody a lidských práv. Podle Angely Merkelové nic takového v Německu nehrozí.

Zdroj: idnes, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

30.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.