pečuj doma

V Brně začala vakcinace imobilních. Dvě otázky Danu Zemanovi

17.2.2021

V Brně byla zahájena vakcinace proti onemocnění covid - 19 mobilním očkovacím týmem Centra paliativní péče Polikliniky Zahradníkova, pro nepohyblivé osoby starší 80 let. Nápad je to nepochybně dobrý, ale jistý problém vidíme ve výběru vakcíny AstraZeneca a s tím souvisí dvě otázky, které jsme položili řediteli polikliniky Danu Zemanovi:

1. Nesdílíte obavy z nedostatečné účinnosti, protože zatím není ověřena na starých lidech a čeká se na studii? Některé kraje neočkují proto občany starší 65 let AstrouZenecou.

2. Neznepokojují Vás informace o závažnějších vedlejších účincích, které hlásí řada států například u mladší kategorie zdravotníků?

Dan Zeman k tomu uvedl následující:

Ad. 1:

Evropská agentura pro léčivé přípravky pro výpočet účinnosti vakcíny COVID-19 Vaccine AstraZeneca použila výsledky ze studie COV002 (provedené ve Velké Británii) a ze studie COV003 (provedené v Brazílii). Výsledky prokázaly 59,5% snížení počtu symptomatických případů onemocnění COVID-19 u osob očkovaných vakcínou (symptomatické onemocnění COVID-19 se rozvinulo u 64 osob z 5 258) oproti osobám, jimž byla podána kontrolní injekce (symptomatické onemocnění COVID-19 se rozvinulo u 154 osob z 5 210). To znamená, že vakcína v klinickém hodnocení prokázala přibližně 60% účinnost. Většina účastníků těchto studií byla ve věku 18 až 55 let. Do studií byli zařazeni i starší pacienti, avšak u starších účastníků (ve věku nad 55 let) není zatím k dispozici dostatek výsledků, aby bylo možné přesně stanovit, jak dobře bude vakcína u této skupiny fungovat. Nicméně ochranu i u této věkové skupiny lze očekávat vzhledem k tomu, že i u těchto osob je patrná imunitní odpověď, což je známo na základě zkušeností s jinými vakcínami. Protože u této věkové skupiny existují spolehlivé informace o bezpečnosti vakcíny COVID-19 Vaccine AstraZeneca, vědečtí experti Evropské lékové agentury usoudili, že vakcína může být použita u starších dospělých. Více informací se očekává z probíhajících studií, které zahrnují vyšší podíl starších účastníků.

Ad. 2:

Nejčastější nežádoucí účinky vakcíny COVID-19 Vaccine AstraZeneca byly obvykle mírné nebo středně závažné intenzity a odezněly během několika dnů po vakcinaci. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest a citlivost v místě vpichu, bolest hlavy, únava, bolest svalů, celkový pocit nepohody, zimnice, horečka, bolesti kloubů a pocit na zvracení. Postihovaly více než 1 osobu z 10. Ke zvracení a průjmům docházelo u méně než 1 osoby z 10. Snížená chuť k jídlu, točení hlavy, pocení, bolesti břicha a vyrážka se objevovaly u méně než 1 osoby ze 100.

- Nejčastější nežádoucí účinky vakcíny firmy Moderna proti onemocnění COVID-19 v klinickém hodnocení byly obvykle mírné nebo středně závažné a odezněly do několika dní po očkování. Zahrnovaly bolest a zduření v místě injekce, pocit velké únavy, zimnici, horečku, zduření nebo citlivost lymfatických uzlin v podpaží, bolest hlavy, svalů a kloubů, pocit na zvracení a zvracení. Vyskytly se u více než 1 osoby z 10 očkovaných. U méně než 1 osoby z 10 se vyskytlo zarudnutí, kopřivka a vyrážka v místě injekce. U méně než 1 osoby ze 100 se vyskytlo svědění v místě injekce.

- Nejčastěji se vyskytující nežádoucí účinky vakcíny Comirnaty (Pfizer) byly mírné nebo středně závažné a odezněly během několika dnů po vakcinaci. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří bolest a zduření v místě injekce, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zimnice a horečka. Bezpečnost a účinnost vakcíny budou nadále monitorovány při používání ve všech členských státech Evropské unie pomocí farmakovigilančního systému EU a dalších studií prováděných farmaceutickou společností a evropskými autoritami.

Z uvedeného vyplývá, že Vakcína je schválena k užívání a nežádoucí účinky jsou srovnatelné s ostatními vakcínami na trhu. Nemáme žádné zkušenosti s obavami, které specifikujete Vašimi dotazy.

(ah)

P. S. Zájemci o tuto službu se mohou objednat na lince 771 135 452 (funguje v pracovní dny od 8 do 12 a od 13 do 15 hodin). Při domluvě očkování bude potřeba uvést: jméno a příjmení, datum narození, adresu místa, kde proběhne očkování, a telefonní kontakt. Operátor si údaje zapíše a postupně bude zájemce zpětně kontaktovat s termínem očkování.

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.