pečuj doma

To hlavní se nepovedlo! Covid se šíří v domovech seniorů

2.11.2020

Nákaza se ve velkém rozšířila do domovů pro seniory. Při nedostatečné úrovni opatření se virus rozšířil ve velkém do zařízení sociálních služeb, jakými jsou domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem. I počet mrtvých tvoří více než 30 procent lidé z domovů pro seniory.

Oznámil to infektolog Jiří Beran. A masivní šíření nákazy v říjnu v těchto zařízeních, o kterých se neoficiálně mluvilo,  potvrdila data Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Ta ukazují, že v srpnu bylo v zařízeních celkem nakaženo 216 osob, v září 1093 osob a v říjnu počty nakažených stouply na číslo 3818.

Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky  v rozhovoru pro Seznam Zprávy rovněž potvrdil, že nejvyšší počty nakažených jsou v domovech pro seniory.

Horecký poukazuje na to, že počty nakažených seniorů mohly být menší, pokud by se jak klienti zařízení, tak zaměstnanci pravidelně testovali již od září. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale tvrdí, že nebyl dostatek testů, aby se testovali klienti i zaměstnanci.

„Limitující faktor je malé množství testů. Ve chvíli, kdy před dvěma měsíci byly PCR testy, tak vyčlenit několik tisíců na domovy pro seniory by znamenalo, že by kolabovalo běžné testování,“ tvrdí Hamáček.

Největší nárůst nakažených v zařízeních sociálních služeb zaznamenal Středočeský kraj, kde ještě v září byli pouze dva nakažení klienti; v říjnu počet stoupl na 681.

Druhý nejpostiženější je Královéhradecký kraj, kde je v sociálních službách momentálně 457 nakažených klientů. Přes 400 nakažených hlásí zařízení v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde v září nebyl ani jeden nakažený klient.

Zdroj: Seznam zprávy, čt, re

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

30.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

28.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.