pečuj doma

První vakcíny dostanou u nás zdravotníci

21.12.2020

Vakcíny proti covidu, které dorazí do České republiky se budou distribuovat do všech krajů. Slíbil to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Přednostně se bude očkovat zdravotnický personál. První tisíce dávek vakcíny schválené pro EU by mohly v ČR být na konci letošního roku, v lednu pak dorazí dalších asi 250 tisíc dávek.

Řekl to ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný, který společně s premiérem Andrejem Babišem obě pražské páteřní nemocnice navštívil.

„V rámci České republiky bude zhruba 200 očkovacích center, kolem 5 tisíc praktických lékařů v ordinacích, kteří se budou na očkování podílet,“ uvedl Blatný. „Česká republika bude vakcinovat, bude vakcinovat včas a bude na to připravená,“ prohlásil ministr zdravotnictví dále.

Česko má podle něj v záloze další dvě velkokapacitní očkovací centra. „Pokud se týká velkokapacitních očkovacích center, tak jsou v záloze polní nemocnice v Praze a Brně. I toto je v záloze,“ poznamenal ministr.

První dodávka by se podle Blatného u nás měla objevit mezi svátky či koncem letošního roku. „Dne 21. prosince by měla schválit vakcínu Pfizer evropská léková agentura. Do dvou dnů ji schválí Evropská komise. Od 24. 12. bude možné léky distribuovat. První dodávka necelých 10 tisíc vakcín se sem pravděpodobně dostane mezi vánočními svátky, očkování začne neprodleně,“ popsal. Jako první se budou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu.

V Praze se budou první vakcíny na covid-19 aplikovat ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou podle Blatného i do všech krajů, v Praze by podle premiéra Andreje Babiše mělo zůstat 1204 vakcín. „Ministerstvo zdravotnictví má jasný příkaz - vakcína přijede do skladu, rozdělí se do všech krajů, budou tam už čekat auta jednotlivých krajů, rozvezou to a začne se konečně očkovat,“ řekl premiér. 

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí.

Celkově má ČR objednány očkovací látky pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých. Odborníci uvádějí, že aby epidemie skončila, musí být proočkováno asi 70 procent obyvatel.

S ohledem na distribuci vakcín budou v Česku fungovat dva systémy. Pfizer má podle Blatného nasmlouváno přibližně 30 míst, kam svou vakcínu rozveze a bude jí zajišťovat tepelný komfort. Vakcína se totiž musí skladovat při minus 70 stupních Celsia. U ostatních vakcín Blatný předpokládá distribuci na jedno místo. „Pojišťovny nyní připravují výběr distributorů, kteří budou z tohoto místa distribuci zajišťovat,“ uvedl ministr. 

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

30.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

28.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.