pečuj doma

Přece jen došlo na Hamáčkovy mrazáky

9.11.2020

Podzim a covid-19. Dva faktory, které zapříčinily, že se ostravské krematorium v minulých dnech dostalo do potíží. Pohřební služby tam totiž vozily násobně více mrtvých než za běžné situace. Pomoci má nové venkovní chladicí zařízení, které zvýší kapacitu zařízení na dvojnásobek.

Nově vybudované zařízení má podobu chladírenských boxů, jehož chod zajišťují dva agregáty. Nachází se venku v areálu krematoria a je zakryté stříškou. 

Zástupcům ostravského krematoria pomůže překlenout těžké období. „Jsme jediné zařízení v kraji. Ve všedních dnech uplynulého týdne k nám dovezli 70 až 80 těl denně. Běžný stav je přitom zhruba 45 těl,“ podotkl ředitel Krematoria v Ostravě Ivo Furmančík.

Podle serveru Seznam Zprávy, který na situaci v ostravském krematoriu upozornil jako první, situaci řešil minulý týden Ústřední krizový štáb, a to na základě podnětu primátora Ostravy Tomáše Macury.

Svým způsobem tak došlo na slova ministra vnitra Jana Hamáčka, který v říjnu varoval, že bez tvrdších opatření budou v českých ulicích „mrazáky na mrtvoly“. Vyvolal tím obrovskou vlnu nevole a silnou kritiku z téměř celého politického spektra.

Přetížené už je také krematorium v Jihlavě. „Jsme na hraně. Za normálních okolností jedeme na jednu směnu, v současné době máme směny dvě, dokonce jsme už několik sobot a neděli měli nepřetržitý provoz, stejně tak jsme nepřetržitě fungovali na státní svátek 28. října,“ popsal mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. 

Před koronavirovou krizí běžně spálili v průměru 160 až 170 těl za měsíc, teď museli zpopelnit 105 těl za pět dní. Z toho 90 procent mrtvých mělo covid-19.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

30.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

28.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.