pečuj doma

Německo a Polsko varují. ČR je nebezpečná i pro jiné země

12.1.2021

Německo se koronaviru nezbaví, dokud si neporadí s Českou republikou, odkud se nákaza šíří. Česko patří k nejpostiženějším na světě. Ve středečním komentáři nazvaném Nebezpečný soused: Musíme konečně mluvit o Česku! to píše deník Die Welt. V podobném duchu hovoři oficiální  místa v Polsku. Ty mluví o české viru, který je nakažlivější než britský.

Zatímco v říjnu podle Die Welt ještě koronavirus v Sasku tak silný nebyl, v Česku už pandemie zuřila naplno s hodnotami 600 či 700 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. 

„To je hodnota, kterou Německo hlásí jen z několika míst. Je to ztráta kontroly, která do dneška nemá v Evropě obdoby,“ píše list o dění v Česku. „I tak přijíždí přes hranice pravidelně 9 tisíc Čechů, aby na saské straně pracovali. V Bad Schandau jsou všude - v hotelech, restauracích, obchodech,“ připomíná tehdejší situaci.

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski prohlásil, že se v zemi objevila „česká mutace koronaviru“. Server Onet.pl napsal že to „popírají čeští vědci i politici, kteří tvrdí, že taková varianta koronaviru neexistuje“. Také české velvyslanectví v Polsku existenci této mutace popřelo.

„V současnosti není možné potvrdit, že v Polsku registrujeme britskou variantu covidu-19. Máme však potvrzené informace o jeho tzv. české verzi,“ uvedl šéf rezortu polského zdravotnictví.

Jeho slova potvrdil portálu Interia Wydarzenia virolog Tomasz Dzieciakowski z Lékařské univerzity ve Varšavě. Česká mutace koronaviru je podle něj nakažlivější než běžná, ale nezpůsobuje ani lehčí ani závažnější průběhy nemoci a vakcína od firmem Pfizer a BioNTech před ní ochrání.

Polské ministerstvo zdravotnictví pak podle serveru Interia Wydarzenia uvedlo, že šlo o termín, který ministr použil pro odlišení české varianty od britské nebo od mutace, která se objevila v Dánsku. Podle něj má i tato mutace odlišnosti v S-proteinu, jímž virus napadá buňky infikovaného člověka.

Rakousko vydalo varování pro všechny druhy cestování do ČR, Slovensko zpřísnilo cestování z naší země, do Maďarska mohou Češi jen výjimečně.

Zdroj: idnes, novinky

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

30.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Kdy může soud vrátit opatrovanému svéprávnost

28.9.2024 Mám veřejného opatrovníka a jsem omezen ve svéprávnosti. Vrátí mi soud v roce 2029 vrátí zcela právem 100 % svéprávnost a umožní mi vrátit invalidní důchod, na který mám nárok, a zruší veřejného opatrovníka? Chci začít od znova s novou šancí na lepší žití. Je mi 24 a nechci, aby omezená svéprávnost platila do konce života a já nemohl nic více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.