pečuj doma

Umírání doma přibližně za pět tisíc denně

6.2.2022

Lidem s nevyléčitelnou diagnózou dává naději prožít poslední okamžiky doma. A příbuzným pocit, že v tom nejsou sami. Lidský život se neustále prodlužuje, jeho kvalita však ne. Nejen proto se dostává do popředí paliativní péče. Ta není v ČR pro mnoho lidí zdaleka dostupná, jak by měla.

Podle primářky Ireny Závadové, která pracuje pro neziskovou organizaci Cesta domů poskytující hospicovou a paliativní péči, čeká českou společnost ještě dlouhá cesta.

„Řada pacientů se sice dožívá vyššího věku, ale mají spoustu nemocí. A i proto je paliativní péče tak potřebná. Pomáhá pacientům a jejich blízkým, aby těžkou životní situaci zvládali,“ říká Závadová v rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys.

Proč není v Česku paliativní péče široce dostupná?

Jde o poměrně nový segment, který se rozvíjel řadu let mimo systém zdravotní péče. Teprve posledních přibližně pět let jde o rozvoj systematický. V rámci krajů i nemocnic je péče stále roztříštěná a na některých místech republiky ještě nedostupná. Koncentrovaná je spíše ve větších městech. Dobře je pokrytá i na Vysočině. Mluvila jsem nedávno s kolegyní z Frýdku-Místku, kde například zoufale chybí služby hospice v domácím prostředí. Paliativní péče obecně je spíš na okraji zájmu zdravotníků i laiků. Více pozornosti i financí se totiž věnuje metodám, které život prodlužují. Paliativní medicína životy primárně neprodlužuje, zato ale dává šanci na dobrý život s nemocí, mírnění utrpění, které nevyléčitelné choroby působí a v závěru života na důstojné

Co paliativní péče nabízí nejen nemocným, ale i jejich příbuzným?

Délka života se neustále prodlužuje. Medicína ale prozatím neumí udržet kvalitní život ve zdraví v pokročilém věku. Řada pacientů se sice dožívá vyššího věku, ale mají mnoho zdravotních obtíží. A i proto je paliativní péče tak potřebná. Pomáhá pacientům a jejich blízkým, aby těžkou životní situaci zvládali. A to nejen po fyzické stránce, ale i té duševní.

Hledají umírající v těžké nemoci víru?

I když se Češi obecně k víře příliš nehlásí, ukazuje se, že téměř každý pátrá po smyslu svého života. Máme v péči mladší pacientku, která trpí pokročilým nádorovým onemocněním. K žádné víře se nehlásí. Zajímá ji ale, jestli všechno, co se jí děje, má nějaký smysl. A i tohle nějak s vírou souvisí, byť to není víra v tom tradičním smyslu.

Máte jako doktoři odpovědi na tyto těžké otázky?

Nemáme. Kaplan ale o těchto tématech dokáže mluvit a poskytnout určitou podporu. Nemocní ale také řeší praktické věci, jako kdo se postará o mého psa, až tu nebudou, nebo komu odkážou dům. Mají často obavy, jak to zvládnou jejich nejbližší. Všechno tohle se dá v rámci paliativní péče řešit.

Jsou lidé dostatečně informováni o možnostech paliativní péče?

Bohužel nejsou. Není dostatečná podpora na straně nemocnic a lékařů, ale i laické veřejnosti. Lidé se tématu umírání bojí. Síť paliativní péče je poměrně řídká. V Praze zoufale chybí minimálně dva tři mobilní hospice. Péči o pacienty nestíháme. Na paliativní péči se někdy čeká, což je z hlediska těžkých diagnóz velmi komplikovaná situace. Nabíráme nové pacienty za cenu krácení péče pro ty stávající. Průměrně jsme u nemocného doma sedm dní.

Potřebovali byste s nimi strávit víc času?

Ideálně dva až čtyři týdny. V zahraničí je to standard. V Praze ale zoufale chybí kapacity pro fungování domácí paliativní péče. Kdybychom měli více času, lépe zmapujeme potřeby pacientů a ti by z naší péče poté mohli lépe profitovat. Paliativní péče v širším slova smyslu může trvat i i v řádech měsíců nebo let. Třeba u pacientů s neurologickými onemocněními, jako je Parkinsonova choroba nebo amyotrofická laterární skleróza, kterou trpěl Stephen Hawking. Tito pacienti několik let čelí řadě výzev nejen z hlediska zdravotních, ale i těch finančních a spirituálních. Většina našich hospicových pacientů připlácí přibližně v rozmezí od 100 do 200 korun na den za nezdravotnické služby. Za to, že jim dovezeme pomůcky, zprostředkujeme a přivezeme kaplana nebo zajistíme dobrovolníka, kde je potřeba nebo jakýkoliv servis služeb navíc. V hospici naštěstí nemusí hradit léky pro nemocného, kompenzační pomůcky nebo i zapůjčení polohovacího lůžka. Tím, že máme pacienty v léčbě zhruba týden, většina rodin si může paliativní péči dovolit. V případě, že by péče probíhala déle, může být pro ně situace z hlediska financí mnohem komplikovanější. Snažíme se klientům vycházet co nejvíce vstříc, někdy slevíme nebo pomůžeme vyjednat příspěvky na péči, které jim finančně uleví.

Přispívají na péči o pacienta zdravotní pojišťovny?

Pojišťovny hradí zhruba 1 400 až 1 600 korun na pacienta a den péče. Hradí tedy část péče. Vzhledem ke komplexnosti péče je ale zřejmé, že náklady pro poskytovatele jsou vyšší. Sociální práci, kaplana, koordinátora dobrovolníků, psychoterapeuta, psychologa a další se hradí díky dotacím, grantům a hlavně díky dárcům.

Jak si stojí v nákladech paliativní péče oproti péči ve zdravotnických institucích?

Velmi špatně se to počítá a porovnává. Paliativní péče je z podstaty multiprofesní a multidisciplinární, což může vyvážit drahou léčbu. Například si promluvíme s pacientem, který má před sebou jen několik měsíců života, a zjistíme, že si chce poslední týdny života užít, a ne je strávit na chemoterapii, která mu prodlouží život maximálně o měsíc nebo dva.

Pomoct v rozhodování v takto těžké životní situaci je také součástí vaší práce?

Rozhodně. Podat jemu i jeho blízkým pomocnou ruku, aby cítili, že v tom nejsou sami. To jsou věci, které nemůžete spočítat ani vyčíslit penězi. Existují také studie z USA, které dokládají, že lidé, kteří pečovali o své blízké s hospicovou nebo paliativní péčí, mnohem méně stonali, netrpěli tolik psychickými potížemi ani traumaty a dříve se vraceli do práce.

Kolik stojí z pohledu organizace jeden den péče o nemocného?

Pokud bychom to měli spočítat se vším všudy, tedy i s osvětovou činností, které se hodně věnujeme, jde přibližně o pět tisíc korun na pacienta a den péče. Hledáme proto neustále dárce, kteří by nám pomohli financovat chod organizace.

Bez soukromých dárců byste nemohli fungovat?

Bez nich bychom nepřežili. Jde o drobné nebo firemní dárce, kteří se rozhodli nám pomáhat a kteří cítí, že téma důstojného umírání je pro společnost důležité. Ani v zahraničí se hospice bez dárců neobejdou. Jinou kapitolou je ambulance paliativní péče s návštěvní službou, což je unikátní věc. Pacient, který již nedojde za svým lékařem má možnost dostat ho k sobě domů. Máme například v ambulantní péči pacientku, která je upoutaná na lůžko. Může si zavolat záchranku, když se bude něco dít. Pojišťovna výjezd zaplatí v rozmezí od 5 do 8 tisíc korun, nebo za ní vyrazí paliativní tým. Naší ambulantní návštěvu uhradí ve výši kolem jednoho tisíce korun.

Zdroj: Seznam Zprávy

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.