pečuj doma

Zátěž českých nemocnic v současnosti nadále klesá

30.12.2021

Epidemie šíření koronaviru v České republice dál zpomaluje. Ustupující mutace delta dává víc prostoru variantě omikron, jejíž dopad je zatím těžko předvídatelný. Proto i přes příznivý vývoj vláda mírně zpřísňuje. Před silným nástupem omikronu je vhodné trasovat, říká Roman Prymula.

Kromě omezení silvestrovských akcí se nový kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl přistoupit k plošnému testování ve školách. V prvních dvou týdnech nového roku mají žáci i zaměstnanci škol podstoupit celkem čtyři antigenní testy. Od druhé poloviny ledna se pak frekvence sníží a testovat se bude jednou týdně.

„Optimálnější frekvence je určitě dvakrát týdně,“ konstatuje Prymula, bývalý ministr zdravotnictví, dnes ředitel Nemocnice Agel Říčany. „Pokud by se situace zklidňovala, tak i jednou týdně stačí, ale myslím si, že kolem 17. ledna budeme naopak na vrcholu,“ uvažuje.

K působení jihoafrické mutace omikron je zatím poměrně málo tvrdých dat. Relativně optimisticky zní údaje o lehčím průběhu z JAR. Tam varianta způsobovala lehčá onemocnění asi o 80 procent, ve Velké Británii o 40 až 70 procent.

„Vzhledem k tomu, že rychlost šíření je ale několikanásobně vyšší než u varianty delta, tak to může pořád znamenat vysoký počet osob, které budou vyžadovat nemocniční péči,“ říká Prymula. „Rychlost šíření omikronu je ale několikanásobně vyšší než u varianty delta. To může pořád znamenat vysoký počet osob v nemocnicích.“

„Teď zátěž nemocnic postupně klesá, ale zatím nikdo není schopen přesně odhadnout, jak se omikron bude chovat v populaci evropských zemí a jaká zátěž nemocnic bude,“ doplňuje Prymula. 

Podle epidemiologa je nadějí třetí dávka vakcíny proti covidu-19. Ten zároveň věří, že pro zbývající neočkované by mohla být přijatelnou variantou nová vakcína od firmy Novavax. Ta je totiž založená na přímém dodání potřebného antigenu do těla.

„Předpokládám, že zájem bude od osob, které mají pochybnosti o mRNA vakcínách,“ říká Prymula a naráží tak na hoaxy o opravě DNA příjemce očkování.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.