pečuj doma

Zaměstnat ukrajinské zdravotníky v řádu dní

27.3.2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce tento týden vládě předložit návrh na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny. Měli by pečovat pouze o ukrajinské uprchlíky, řekl po setkání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou.

Uznávání kvalifikací je řešeno jednotně na úrovni EU. Eurokomisařka doplnila, že komise připravuje řešení platné pro všechny státy.

„Za mimořádné situace je třeba přijímat mimořádná řešení,“ uvedla. Podle Válka je třeba dostat ukrajinské odborníky, lékaře i další zdravotníky do systému co nejdříve. V řádu dní by podle něj mohli začít pomáhat s péčí o ukrajinské uprchlíky, například na UA pointech. Ti, kteří budou chtít absolvovat vzdělávací kurzy, mohou nastoupit na akreditovaná pracoviště a pracovat pod dozorem. Pokud budou chtít v zemi zůstat, projdou standardním procesem uznávání odborného vzdělání.

Podle Válka se řeší krátkodobá strategie na příští tři měsíce a pak dlouhodobá na jeden rok, po který uprchlíkům platí vízum strpění. V současné době mohou zdravotníky bez aprobačních zkoušek přijmout jen zdravotnická zařízení akreditovaná pro vzdělávání na tříměsíční stáže, které lze prodloužit až na tři roky.

S eurokomisařkou řešil také očkování uprchlíků, jak proti covidu-19, tak povinná dětská očkování. Přislíbeno je 30.000 dávek povinných dětských vakcín. „Myslím, že tento problém vyřešíme v řádu týdnů. Není to ale problém, že bychom nebyli schopni očkovat,“ dodal. Nehrozí podle něj ani nedostatek vakcín pro české děti.

Na úrovni celé EU se podle Válka řeší také získání zdravotnické dokumentace uprchlíků z Ukrajiny. Kyriakidesová také uvedla, že je v celé unii připraveno 10.000 lůžek pro nemocné, kteří potřebují akutní zdravotní péči. „Některé převozy už proběhly a další budou v brzké době pokračovat,“ řekla. Česko vyzvala, aby této možnosti využilo, pokud by byl tuzemský zdravotní systém pod příliš velkým tlakem.

Válek doplnil, že Česko přijalo asi 25 onkologicky nemocných dětí, o které pečují zdravotníci Fakultní nemocnice v Motole. Péči o ně je ale podle něj třeba řešit dlouhodobě, třeba i po

Zdroj: mzcr.cz

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.