pečuj doma

Vyšší důchod pro ženy, které vychovávaly dvě děti

19.5.2024

Návrh penzijní reformy, který začne v následujících týdnech projednávat sněmovna, přináší výraznou podporu matkám za péči pouze o první dvě děti. Za další potomky dostanou jen pětistovku výchovného. Představitelé ministerstva práce a sociálních věcí České republiky totiž upravili původní verzi zákona.

Ženy mívají vyměřené výrazně nižší důchody než jejich manželé. Důvodem bývá, že o společné malé děti při výchově pečují právě ony. Mnohdy také zůstávají doma, aby se mohly celodenně starat o své blízké, kteří se neobejdou bez pomoci. K tomu, aby ani ony ve stáří nemusely strádat kvůli příliš nízkému důchodu, jim mají pomoci některá opatření chystané vládní důchodové reformy. Jde zejména o takzvaný fiktivní anebo rodinný vyměřovací základ za výchovu prvních dvou dětí a také novou nabídku dobrovolného sdílení vyměřovacího základu oběma manžely-seniory.

Některé hlavní body reformy penzí:

Výhody rodinného vyměřovacího základu mají v budoucnu pocítit všechny ženy, které takto pečovaly o jedno či dvě děti do věku tří let nebo pokud se staraly o závislou osobu. Za toto období jim úředníci důchod vyměří tak, jako by pobíraly průměrnou mzdu.

V případě, že tyto ženy vychovaly více dětí, bude ovšem stát brát v úvahu pouze první dvě z nich. „Pro matky s větším počtem dětí zůstane zachováno výchovné ve výši 500 korun, které bude náležet pouze za třetí a každé další vychované dítě,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Úředníci tak zřejmě reagovali na kritiku, které se dostalo jejich původnímu návrhu. Podle něj by se z průměrného příjmu vyměřoval důchod za péči o všechny vychované děti.

Kupříkladu podle předsedkyně spolku Senioři České republiky Jany Ouředníčkové by se tak nespravedlivě zvýhodňovaly ženy s nízkými příjmy způsobenými jejich nízkou kvalifikací. „Když budete tři roky na mateřské postupně se sedmi dětmi, získáte do důchodu 28 započtených let o výši průměrné mzdy, které ale nedosahuje větší část obyvatel,“ glosovala ministerský návrh Ouředníčková.

Zdroj: denik.cz

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Operátoři neuznávají doklad o opatrovnictví. Jak zrušit služby?

7.9.2024 Moje maminka je opatrovnice mé babičky, já jí jen pomáhám. Nedávno maminka šla za operátorem, aby zrušili babiččinu pevnou linku v jejím bytě (už tam nebydlí). Nemohla se nikam dostat, protože jí nikdo ze zaměstnanců nechtěl uznat soudní doklad o opatrovnictví, zřejmě kvůli jejich ignoranci (chtěli plnou moc). Je něco takového vůbec legální? více...

INFO: Do 30. září posílejte nominace na cenu Křesadlo

6.9.2024 Vyprávějte příběh někoho, kdo je pro vás nepostradatelnou součástí komunity, kdo vás svým přístupem inspiruje ke změně, kdo vám nabídl pomoc, když bylo nejvíce potřeba a dál se na něho můžete spolehnout. Nominujte toho, kdo je pro Vás osobně, pro vaši organizaci, spolek nebo obec výjimečný. Dobrovolní hasiči, skauti, nadšenci, kteří doprovází více...

ZPRÁVY: Dnes náhle zemřel skvělý právník NRZP JUDr. Zdeněk Žižka

5.9.2024 Dnes ráno náhle zemřel dlouholetý ředitel legislativního odboru NRZP ČR JUDr. Zdeněk Žižka. Pro Národní radu osob se zdravotním postižením je to obrovská ztráta, protože doktor Zdeněk Žižka byl vynikající odborník na zdravotnické právo. Byl mimořádně vitálním člověkem, který i přes těžké zdravotní postižení žil plnohodnotným životem. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.