pečuj doma

Vyšlo listopadové číslo časopisu Sociální služby

26.11.2021

Co je cílem sociální služby, jak by měl postupovat sociální pracovník po setkání se zájemcem o službu a co by měl být následně schopen posoudit – tím se zabývá Tomáš Ergens, lektor Institutu vzdělávání APSS ČR, v prvním dílu článku Obrat k účelu poskytování sociálních služeb. 

Důležité je také posoudit, zda je účel služby v souladu s přáním klienta a zda je klient spokojený, a to za předpokladu, že zároveň dojde ke zvýšení sociálního začlenění klienta v jeho nepříznivé situaci. Autor v článku věnuje pozornost také kvalitě sociálních služeb.

V listopadovém čísle si také můžete přečíst o tom, jak zmapovat potřeby lidí (seniorů), kteří nekomunikují verbálně nebo si o pomoc nedovedou sami říct.

Pracovníci v pomáhajících profesích plánují s klienty a mapují jejich potřeby, představy a přání, domlouvají se, jak by měla služba probíhat, a tím vším chtějí docílit, aby byl klient spokojený, aby se cítil v bezpečí a měl adekvátní podporu. Jak to ale probíhá, pokud se s klientem nelze snadno domluvit v důsledku jeho specifických potřeb daných různým rozsahem postižení, kvůli kterému se do sociální služby dostal. Tomu se věnuje lektorka Institutu vzdělávání APSS ČR Alena Závůrková.

Dále si v časopise můžete přečíst rozhovor s přednostkou Geriatrické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Evou Topinkovou, která odpovídala na otázky týkající se pneumokokových nákaz, čím jsou pro člověka, a především seniora, nebezpečné a jak je možné se před nákazou bránit.

Důležité je podle ní očkování, a to zejména v pobytových zařízeních sociálních služeb, kde je i při dodržování všech hygienicko-epidemiologických standardů riziko šíření kapénkově přenášených infekcí.

V listopadovém čísle vám také přinášíme reportáž z XII. výročního kongresu poskytovatelů sociálních služeb, který byl vyvrcholením již 13. ročníku Týdne sociálních služeb. Jako každý rok tak i letos se sjela celá řada zajímavých hostů a řečníků, kteří po téměř dvouleté odmlce způsobené koronavirem, mohli diskutovat na aktuální témata, jež hýbají světem sociálních služeb, a o problémech, kterým musí poskytovatelé čelit nejen kvůli pandemii covidu-19.

Petra Cibulková

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.