pečuj doma

Vyjádření poradního orgánu ombudsmana k novele zákona

20.10.2024

Poradní orgán ombudsmana oblast ochrany práv osob se zdravotním postižením je zřízen v souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením a na posledním jednání se zabýval novelou školského zákona. Poradní orgán veřejného ochránce práv požádal ombudsmana, aby Poslanecké sněmovně vysvětlil negativní dopady novely zákona na práva dětí s postižením.

Zrušení možnosti využívat dalšího pedagogického pracovníka, neochota vlády doplnit mezi pedagogické pracovníky pozici sociálního pedagoga a neotevření školního poradenského pracoviště nepedagogickým pracovníkům negativně ovlivní vzdělávání dětí s postižením.

Vládní návrh chce zrušit podpůrné opatření pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami spočívající v možnosti využití dalšího pedagogického pracovníka. Členové poradního orgánu se změnou zásadně nesouhlasí a přijali usnesení. Výhrady má také zástupce ombudsmana, kterému se nelíbí, že změna se do návrhu dostala až po skončení připomínkového řízení. „Změna působí jako nepřiměřený zásah do práva dětí s postižením na vzdělání. Není proto v pořádku, že nedošlo k širší odborné diskuzi. Měly se důkladně posoudit dopady do života dětí, jejich rodičů a škol,“ uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

Dalšího pedagogického pracovníka školská poradenská zařízení doporučují stovkám dětí, které při vzdělávání potřebují vyšší míru podpory, než jim může poskytnout asistent pedagoga. Asistent pedagoga nemůže sám učit, další pedagog však může žákům prakticky pomoci nastavením konkrétních výukových metod podle jejich potřeb. Další pedagogy využívají také žáci s těžkým kombinovaným postižením ve speciálních školách nebo žáci po úrazu či nemoci, kteří se musí vzdělávat doma.

Poradní orgán se vymezil také proti neochotě vlády doplnit mezi pedagogické pracovníky potřebnou pozici sociálního pedagoga. Tito pracovníci by pomáhali školám účinně pracovat především s rodiči dětí, řešit záškoláctví či poruchy chování. Na to nemají běžní pedagogové kapacitu a potřebnou odbornost. Problém vidí také v tom, že vláda nehodlá otevřít školní poradenské pracoviště nepedagogickým pracovníkům. Řediteli by to však umožnilo zaměstnat například sociálního pracovníka, psychoterapeuta či zdravotní sestru.

Poradní orgán vyzval ombudsmana, aby Poslanecké sněmovně vysvětlil negativní dopady vládního návrhu novely školského zákona. Žádají ho, aby se zasadil o potřebné úpravy novely. „Pro důstojné vzdělávání dětí s postižením je potřeba, aby v zákoně zůstala možnost využití dalšího pedagogického pracovníka jako podpůrného opatření. Výrazně by také pomohlo, když by zákon nově ukotvil sociálního pedagoga a otevřel školní poradenské pracoviště i nepedagogickým pracovníkům,“ vysvětlil Schorm a podotkl, že děti se speciálními vzdělávacími potřebami mají na podpůrná opatření právo. Vyplývá to mimo jiné z Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

Zdroj: ombudsman

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Je vhodné požádat při autismu o invalidní důchod z mládí?

25.10.2024 Je prosím výhodnější žádat o invalidní z mladí u dítěte (dg autismus), kterému bude 18 let v březnu 2026, nebo je lepší zadat o běžný invalidní důchod, když kluk plánuje nastoupit na střední školu (bez maturity) v záři 2025? Pokud na SŠ nastoupí 1.9.2025, o invalidní důchod požádat musíme, protože již bude mít potřebnou dobu pojištěni alespoň více...

INFO: Superdávka se blíží. Schválena by měla být do konce ledna

24.10.2024 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a děti povinni dokládat nejen svůj příjem, ale také svůj majetek. Tento krok je součástí rozsáhlé revize dávek. Úřad práce bude nově zohledňovat vlastnictví nemovitostí, automobilů a výši úspor při rozhodování o nároku na podporu. více...

PTÁTE SE: Kdo může používat platební kartu opatrované, aby jí nakoupil?

23.10.2024 Jsem opatrovník maminky. Mohu dát bankovní kartu k účtu maminky mojí sestře, která bydlí poblíž domova maminky a je tak víc po ruce, když je potřeba něco zakoupit? Já bydlím 13 km odtud, nemám auto a je tak někdy pro mě složitější to v brzké době zajistit. Dříve jsme to praktikovaly tak, že pokud maminka něco potřebovala koupit více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.