pečuj doma

Úřady pod náporem žadatelů o předčasný důchod

4.11.2022

Česká správa sociálního zabezpečení čelí v těchto dnech těžkému náporu lidí kvůli předčasným důchodům. Podle ředitele správy Františka Boháčka by se měli vyhnout osobní návštěvě a formulář pro uplatnění nároku by měli posílat poštou nebo elektronicky. Zájem výrazně vzrostl po polovině měsíce října.

A to po zveřejnění informace, že výpočet předčasné penze je navzdory trvalému krácení letos vyšší, než by byl řádný důchod příští rok.

Současnou situaci na okresních správách sociálního zabezpečení označil Boháček na schůzi sněmovního sociálního výboru za extrémní. „Osobní návštěva na okresní správě je v tuto chvíli opravdu problematická. Lidé tam stráví hodně času,“ uvedl.

O předčasný důchod ročně žádá podle informací ministerstva práce a sociálních věcí 25 tisíc až 30 tisíc lidí. Boháček uvedl, že v září správa evidovala zhruba 16 tisíc žádostí o důchod, z toho asi 3 600 o předčasnou penzi. V říjnu to podle něho bylo 30 700 žádostí o důchod, z toho 17 195 o předčasný, vesměs ve druhé polovině měsíce.

„Není to úplně neobvyklé, že předčasný důchod je výhodnější než důchod řádný. Letos nastala však mimořádná věc, protože je o hodně výhodnější,“ podotkl Boháček.

 „Mimořádné valorizace zapříčinily skutečnost, že ten, kdo požádá o předčasný důchod ještě letos, tak i za předpokladu trvalého krácení důchodu výpočet je pro něj výhodnější, než kdyby požádal až příští rok,“ uvedla před poslanci náměstkyně ministra Iva Merhautová.

Boháček podotkl, že lidé chtějí po úřednících i záruku, že předčasný důchod přiznaný letos bude pro ně výhodnější než penze přiznaná příští rok. Správa takovou garanci podle něj poskytnout nemůže. „Srovnávací výpočty jsou náročné a my v tuhle chvíli nemáme kapacity, abychom je prováděli,“ uvedl ředitel.

Zdroj: iDNES

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

PTÁTE SE: Platí pojistné pečující, který současně podniká?

25.9.2024 Jsem OSVČ na vedlejší činnost díky rodičovské dovolené. Ta brzy vyprší. Dceři je 3,5 let, nemůže do školky kvůli poruše metabolismu, čekáme už 2 a půl roku na příspěvek na péči, to věřím brzy klapne (o našem případu víte také, před půl rokem mi dal za pravdu soud v odvolání, od té doby ticho po pěšině). Manžel dal výpověď, aby se o dceru staral více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.