pečuj doma

INFO: U nás bez souhlasu EMA Sputnikem ne, hlásí hejtmani

10.3.2021

Postoj prezidenta vůči Sputniku rozčílil některé hejtmany. Už pět z nich v reakci prohlásili, že u nich v kraji se nebude očkovat vakcínou, kterou neschválila evropská léková agentura EMA. Někteří už vyhlásili, že bez schválení EMA v jejich krajích Sputnikem očkovat nebudou. Ministr Blatný znovu potvrdil, že souhlas nedá.

„Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ reagoval ostře hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba. 

K jeho postoji se pak přidali i další dva hejtmani za Liberecký a Karlovarský kraj.

„Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ uvedl na svém Twitteru Martin Půta. 

„Podepisuji a připojuji se k Martinu Půtovi,“ reagoval po chvíli hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Následně se přidala i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Ani té se totiž nelíbí, že by se v Česku očkovalo vakcínou, která nemá souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. „Vakcína Sputnik bez EMA a SÚKLu? Ani náhodou. Díky za pochopení,“ uvedla.

Kriticky k použití vakcíny neschválené Evropskou lékovou agenturou se vyjádřil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.  „V Olomouckém kraji nebudeme riskovat zdraví občanů něčím, co neprošlo schválením evropské lékové agentury. Za sebe také odmítám postoj prezidenta Zemana, který chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik,“ napsal na Twitteru.

Kriticky komentoval Zemanova slova i jihomoravský hejtman Jan Grolich. „Odborné věci mají rozhodovat odborníci. Z toho, co se ozývá z Hradu, jsem SMUTNIK,“ reagoval na prezidentovo vyjádření o ruské vakcíně.

Zeman v rozhovoru s Parlamentními listy označil ministra zdravotnictví Jana Blatného a šéfku SÚKLu Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku. Odmítáním ruské vakcíny podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Ministr Blatný znovu potvrdil, že bez schválení EMA souhlas k očkování Sputnikem nedá.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.