pečuj doma

Stále více zemí má obavy z Astra/Zenecy a přerušují očkování

14.3.2021

Britsko-švédská firma Astra/Zeneca už několik týdnů „okupuje“ přední místa v médiích po celém světě. Je totiž stále více států, které se bojí svoje občany očkovat jejich vakcínou. Množí se zprávy o výskytu závažných případů krevních sraženin u lidí, kterým byla vakcína podána i úmrtí, které po několika dnech nastaly. Řada zemí očkování přerušila. 

Dánsko pozastavilo očkování kvůli výskytu několika krevních sraženin po očkování a jednom případu úmrtí. Dánská agentura pro léčivé přípravky v neděli oznámila, že pacientka zesnulá krátce po očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca měla „velmi neobvyklé“ příznaky. Šedesátiletá žena zemřela na následky krevních sraženin a následně se zjistilo, že měla snížené množství krevních destiček, krevní sraženiny ve velkých i malých cévách a že krvácela.

K Dánsku se později s obdobným opatřením připojilo i Holandsko a Norsko, kde hlásí dvě úmrtí a tři hospitalizace se sraženinami po očkování. Informuje o tom agentura Reuters. Také Itálie pozastavila jednu šarži této vakcíny. Tamní lékový regulátor prošetřuje úmrtí vojáka den poté, co se nechal očkovat, uvádí ANSA. I Irsko má obavy z Astry/Zeneca a po několika případech krevních sraženin pozastavilo očkování.

Evropská léková agentura (EMA) doporučuje v používání vakcíny od firmy Astra/Zeneca pokračovat. Agentura uvedla, že v současnosti nic nenasvědčuje tomu, že za případy krevních sraženin stojí očkování přípravkem od Astra/Zenecy. Tyto k krevní sraženiny mohou vznikat přirozeně.

Na možné problémy s vakcínou firmy Astra/Zeneca poukázalo v posledních dnech také Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií hospitalizována. Očkování podle EMA nebylo příčinou zdravotních potíží žen z Rakouska.  

Nicméně Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko přerušilo vakcinací touto šarží. Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA následně zopakovala, že zmíněná šarže vakcíny je podle předběžného vyšetřování v pořádku.

Podobný případ úmrtí hlásí i Slovensko a Thajsko a hospitalizace ze stejných důvodů Island a Bulharsko. Podle zprávy po prohlídce mrtvé na Slovensku byly příčinou smrti otok mozku, trombofilie a plicní embolie, uvedla RTVS.

I Německo, Francie a Itálie z "obezřetnosti" pozastavily očkování touto vakcínou.

Některé státy rovněž již dříve rozhodly, že vakcínu Astra/Zeneca nebudou podávat lidem starším 65 let. Důvodem je skutečnost, že podíl starších osob zahrnutých do klinických studií byl relativně nízký, a data se proto týkala především efektivity v nižších věkových kategoriích. Firma Astra/Zeneca spekulace o nízké účinnosti své vakcíny u starších osob však odmítla.

Bez problémů, zdá se, probíhá vakcinace Astrou/Zeneca u nás a v Polsku, takže obě a země pokračuje podle doporučení EMA ve vakcinaci bez omezení. Státní ústav pro kontrolu u nás zaznamenal tři případy úmrtí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19 a bude je s EMA prověřovat, ale že by nastaly po očkování Astra/Zenecou neoznámily. O jakou konkrétní vakcínu jde, zatím neuvedly. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil novinářům, že ČR neplánuje pozastavení očkování Astra/Zenecou. Obavy mírní i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který míní, že úmrtí s Astra/Zenecou patrně nesouvisejí. Podle epidemiologa Romana Prymuly je třeba počítat s tím, že komplikace u očkování se zřídka mohou objevovat. "Je nutné si uvědomit, že vzhledem k vysokému počtu aplikovaných dávek a cílových skupin s významnými chorobami a riziky, se budou různé komplikace, ale i úmrtí v časové souvislosti s vakcinací objevovat," konstatoval. 

Zdroj: Reuters, Echo 24, Život v Česku, red.

  

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.