pečuj doma

Stále umírají hlavně lidé nad 65 let. Je jich devět z deseti

1.5.2021

Proočkovanost v ČR roste. Podle epidemiologa Jiřího Berana ale s největší pravděpodobností nejsou očkovány ty správné osoby. „Než Česko zahájilo očkování, tak nám z každých deseti zemřelých lidí umíralo 9,2 osob starších 65 let. Po čtyřech měsících očkování se číslo téměř nezměnilo,“ řekl Jiří Beran v pořadu na CNN Prima NEWS.

Podle Berana vypadá proočkovanost v Česku na první pohled velmi dobře. „Máme vysokou proočkovanost osob starších 80 let, která se pohybuje kolem 73 %. Mezi osobami staršími 70 let je to kolem 70 %, u osob ve věku mezi 65 až 69 lety se proočkovanost pohybuje kolem 45 %. Ale s největší pravděpodobností nejsou očkovány ty správné osoby,“ upozornil epidemiolog.

Podle něj totiž do doby, než Česko zahájilo očkování, podle statistik umíralo z každých deseti lidí 9,2 osob starších 65 let. „Po čtyřech měsících očkování a velkém zásahu do této populace, nám stále umírá z deseti lidí devět osob starších 65 let,“ řekl Beran s tím, že s největší pravděpodobností se nedostala vakcína k lidem, kteří ji nejvíce potřebovali. „Jestliže úmrtí osob starších 65 let je pořád stejné, tak to svědčí o tom, že je něco v očkovací strategii špatně a měla by se změnit. Veškeré síly bych vrhl na imunizaci této skupiny,“ podotkl.

U praktických lékařů je doposud registrováno několik desítek tisíc osob starších 80 let a více než sto tisíc osob starších 70 let, kteří nebyli očkováni. Podle Berana to souvisí s tím, že se většina z nich chtěla naočkovat u svého praktického lékaře, avšak jim to nebylo umožněno. „Praktičtí lékaři pracují jenom s vakcínami, které mohou být uloženy při teplotě od 2 do 8 °C. Těchto očkovacích látek je v podstatě méně než těch, které můžeme aplikovat ve velkokapacitních centrech. V tom vidím zásadní problém,“ uvedl.

„Je velmi komplikované převést člověka, který je zaregistrován u svého lékaře, do velkokapacitního centra. Na druhou stranu šance, že očkovací látky pro tyto osoby a jejich doktory budou v dohlednu v dostatečném množství, je zcela iluzorní,“ komentoval epidemiolog. Podle něj musí situaci vyřešit centrální řídící tým ve spolupráci s praktickými lékaři. „Přikláněl bych se ale k tomu, aby se očkovací látky dodaly v co největším množství praktickým lékařům a pacienti se nemuseli převádět do očkovacích center,“ řekl epidemiolog. Dodal, že lidé svým lékařům důvěřují a mnozí nebudou chtít do očkovacího centra jít.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera by se v červnu mohly otevřít registrace pro všechny dospělé. „Pokud se dodávky vakcín navýší, řekněme o milion dávek měsíčně, pak se o tom dá reálně uvažovat. Zatím se ale pohybujeme ve velmi nízkých číslech,“ prohlásil Beran. Uvedl, že kýžené proočkovanosti u pětasedmdesáti procent populace v Česku nikdy nedosáhneme. „Pětasedmdesát procent Čechů se nikdy proočkovat nenechá. Hovořme o reálných počtech, které se budou pohybovat kolem 60 %. Budeme optimističtí pokud toho dosáhneme v říjnu,“ dodal.

Zdroj: CNN Prima NEWS

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.