pečuj doma

Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024

Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. 

„Na změny ve veřejných sbírkách, které usnadní sbírání peněz pro veřejně prospěšné organizace, čekáme již přes deset let. Tato novela konečně zjednoduší podmínky pro sbírky, které používají výhradně on-line nástroje nebo bankovní převody. Tyto metody umožňují samy o sobě dostatečnou kontrolu a není potřeba, aby na vztahy dárců a neziskových organizací dohlíželi krajští úředníci. Do budoucna bude nutné registrovat pouze veřejné sbírky pracující s hotovostí. Celý systém se tím zefektivní,“ hodnotí novelu zákona o veřejných sbírkách Aleš Mrázek, viceprezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která od svého vzniku v roce 2010 podobné změny prosazovala. 

„Vylepšování podmínek, aby lidé a firmy mohli co nejjednodušší cestou darovat peníze a podporovat veřejně prospěšné aktivity, je pro nás zásadní. Jde o jeden ze znaků moderní a přirozeně solidární společnosti,“ dodává.

Novela zákona o zdravotních službách změní doposud rigidní výklad a postup při udělování statusu pacientské organizace ze strany ministerstva zdravotnictví. Do budoucna bude při žádosti o uznání za pacientskou organizaci klíčové doložit zásadní vliv pacientů na řízení organizace a skutečnou činnost organizace, a to bez ohledu na její konkrétní právní formu.

Podle Marka Šedivého, prezidenta AVPO ČR, se tak narovnají podmínky v pacientském sektoru a otevřou se dveře několika renomovaným organizacím, které doposud status získat nemohly.

„Zájmy svých pacientů tak konečně budou moci účelně hájit například Česká alzheimerovská společnost, DEBRA ČR pomáhající pacientům s nemocí motýlích křídel, NAUTIS – Národní ústav pro autismus nebo Veronica, která se věnuje pacientkám s onkologickým onemocněním,“ dodává Šedivý.

Aktivní podpoře soukromého dárcovství a rozvoji veřejně prospěšného sektoru se AVPO ČR věnuje i nadále. Aktuálně prosazuje například trvalé uzákonění možnosti snížení daňového základu pro daň z příjmů o hodnotu darů až do výše 30 % tohoto základu. 

Lucie Holubová Krajcová 

ZDROJ: HELPNET

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Operátoři neuznávají doklad o opatrovnictví. Jak zrušit služby?

7.9.2024 Moje maminka je opatrovnice mé babičky, já jí jen pomáhám. Nedávno maminka šla za operátorem, aby zrušili babiččinu pevnou linku v jejím bytě (už tam nebydlí). Nemohla se nikam dostat, protože jí nikdo ze zaměstnanců nechtěl uznat soudní doklad o opatrovnictví, zřejmě kvůli jejich ignoranci (chtěli plnou moc). Je něco takového vůbec legální? více...

INFO: Do 30. září posílejte nominace na cenu Křesadlo

6.9.2024 Vyprávějte příběh někoho, kdo je pro vás nepostradatelnou součástí komunity, kdo vás svým přístupem inspiruje ke změně, kdo vám nabídl pomoc, když bylo nejvíce potřeba a dál se na něho můžete spolehnout. Nominujte toho, kdo je pro Vás osobně, pro vaši organizaci, spolek nebo obec výjimečný. Dobrovolní hasiči, skauti, nadšenci, kteří doprovází více...

ZPRÁVY: Dnes náhle zemřel skvělý právník NRZP JUDr. Zdeněk Žižka

5.9.2024 Dnes ráno náhle zemřel dlouholetý ředitel legislativního odboru NRZP ČR JUDr. Zdeněk Žižka. Pro Národní radu osob se zdravotním postižením je to obrovská ztráta, protože doktor Zdeněk Žižka byl vynikající odborník na zdravotnické právo. Byl mimořádně vitálním člověkem, který i přes těžké zdravotní postižení žil plnohodnotným životem. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.