pečuj doma

Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024

Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení.

MPSV ČR považuje za velký úspěch, že došlo k významnému navýšení příspěvku na péči ve IV. stupni, což vnímáme jako pozitivní signál, ale ostatní opatření je prakticky negují. Nepodařilo se navýšit příspěvek na péči v I. stupni a došlo k velmi minimálnímu zvýšení příspěvku na péči ve II. stupni. 

V současné době je v Poslanecké sněmovně další restriktivní návrh, a to v podobě návrhu novely zákona o nemocenském pojištění, kde se navrhuje pozastavit výplatu ošetřovného pro pečující osoby, v případě, že osoba, o kterou je pečováno, je déle než 30 dní na lůžkovém oddělení zdravotnického zařízení.

Je to obdobný model, který je uplatňován u výplaty příspěvku na péči. MPSV ČR argumentuje tím, že přerušením výplaty ošetřovného, dojde k prodloužení doby jeho výplaty, což však nikde v zákoně není uvedeno. Lidé s těžkým zdravotním postižením, kteří jsou delší dobu v lůžkových zdravotnických zařízeních, potřebují nezbytně péči svých pečujících osob a asistentů, aby nedošlo ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Současné personální obsazení lůžkových zdravotnických zařízení neumožňuje poskytnout dostatečnou péči osobám s těžkým zdravotním postižením, kterou nezbytně potřebují. Jedná se o polohování, poskytování stravy a nápojů a další úkony péče.

Máme řadu důkazů o tom, že z nemocnic odchází klienti s dekubity, nepohybliví, kteří jsou podstatně více závislí na péči druhé osoby. NRZP ČR chápe, že nedostatek pracovníků ve zdravotnictví neumožňuje poskytování potřebných služeb, proto žádáme, aby byla zaručena přítomnost pečujících osob a asistentů v lůžkových zdravotnických zařízeních a nebyly jim kráceny příjmy. 

NRZP ČR dlouhodobě kritizuje současný způsob posuzování míry invalidity a míry závislosti na péči druhé osoby, kde je jediným rozhodujícím podkladem stanovisko posudkového lékaře, které vychází z lékařské zprávy praktického lékaře posuzované osoby. Je to zcela subjektivní posouzení bez přihlédnutí k dalším souvislostem, které se váže ke zdravotnímu postižení.

Současný systém je zcela nefunkční, neodborný a poškozuje posuzované osoby. Nepřihlíží se vůbec k ergo diagnostickým parametrům posuzování, sociálnímu prostředí, zázemí posuzovaných osob a dalších ukazatelů. MPSV ČR provedlo v letošním roce pouze institucionální změnu posuzování, a to zřízením Institutu posuzování zdravotního stavu, přičemž systém zůstal zcela nezměněn.

Členové RV NRZP ČR zásadně protestují proti zhoršení posuzování zdravotního stavu pro účely stupně invalidity a stupně závislosti na péči druhé osoby. Podle našich statistik z odborného sociálního poradenství, došlo v posledních dvou letech k výraznému růstu snižování stupňů míry invalidity nebo přímo k jejímu odebírání. Obdobně došlo k výraznému růstu snižování stupňů míry závislosti na pomoci jiné osoby.

Tento trend lze sledovat od doby, kdy část agendy posuzování přešla na tzv. odborné asistenty posudkového lékaře, kteří připravují podklady a rozhodnutí pro posudkové lékaře, kteří jejich stanovisko pouze potvrdí. NRZP ČR již v roce 2017 předložila MPSV ČR podklad, který navrhoval nový způsob posuzování, a to na základě přítomnosti klienta a potřebných odborníků. 

RV NRZP ČR naléhavě žádá, aby MPSV ČR připravilo koncepci změny posudkových schémat, která budou komisionální a budou zohledňovat všechny okolnosti posuzování míry závislosti a míry invalidity. Zdůrazňujeme, že současný stav je neudržitelný, poškozuje osoby se zdravotním postižením a neodpovídá požadavkům a nárokům současné doby. Představitelé NRZP ČR jsou připraveni kdykoliv o této věci jednat.  

RV NRZP ČR zásadně nesouhlasí s faktickým a prudkým poklesem finanční podpory tradičních, celostátně působících spolků osob se zdravotním postižením, způsobeným drastickým snížením dotačních limitů Úřadu vlády. Jedná se o zásadní ochromění činnosti spolků, které důsledně a dlouhodobě hájí práva a zájmy osob se zdravotním postižením.

Zdroj: NRZP ČR

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.