pečuj doma

Pacientskou organizací může být ústav, kde rozhoduje managment

15.9.2024

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování nově upravuje definici pacientské organizace. Podle ust. § 113f odst. 3 zákona č. 372/2011 Sb. ve znění účinném do dne 30. září 2024, zapíše Ministerstvo zdravotnictví pacientskou organizaci do seznamu pacientských organizací za následujících podmínek.  

Jestliže mj. splňuje podmínky uvedené v § 113f odst. 1 citovaného zákona, tj. jestliže se jedná o zapsaný spolek, jehož hlavní činnost spočívá v pomoci pacientům a ochraně jejich práv a zájmů a jehož členy jsou zpravidla osoby s určitým onemocněním nebo zdravotním postižením, jejich osoby blízké nebo jejich zástupci podle občanského zákoníku, přičemž tyto osoby mají rozhodující vliv na jeho řízení.

Pacientskou organizací může být též spolek, jehož členy jsou spolky, které splňují shora uvedené podmínky a které volí členy jeho statutárního orgánu.

Pacientskou organizací může být rovněž ústav či obecně prospěšná společnost, jejichž hlavní činnost spočívá v pomoci pacientům a ochraně jejich práv a zájmů, a kde pacienti, osoby jim blízké nebo jejich zástupci podle občanského zákoníku mají prokazatelně rozhodující vliv na řízení.

Podle stanoviska MZ ČR ke změně podmínek pro zápis do seznamu pacientských organizací se situace změní. Změna začne platit už od 1. 10. 2024. NRZP ČR a další standartní pacientské organizace trvaly na tom, aby pacientské organizace byly pouze spolky, kde ve vedení rozhodují pacienti. Parlament však rozhodl jinak a pacientskou organizací se může také stát ústav nebo o.p.s., kde nerozhodují pacienti, ale management organizace.

Zdroj NRZP

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: O Alzheimerově nemoci z lékařského pohledu v Českém rozhlase

18.9.2024 Zajímavý pořad odvysílal Český rozhlas Dvojka. Hostem Patricie Strouhalové v Kávě o čtvrté byl profesor MUDr. Jakub Hort z Neurologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole. Tématem byla Alzheimerova choroba. Jaké jsou moderní možnosti medicíny? Dočkáme se v blízké době léku? Má smysl prevence, nebo záleží více...

ZPRÁVY: Covid sílí, přibývá úmrtí. Zájem o nové vakcíny není

17.9.2024 Ani povodně nezastavily šíření koronaviru. Naopak skokově přibylo nemocných i zemřelých s covidem-19. Jen v pondělí testy potvrdily nákazu u 1 107 lidí, což je o 347 případů více než před týdnem. Odborníci doporučují očkování, hlavně seniorům a chronicky nemocným. Katastrofální záplavy mohou totiž situaci ještě zhoršit. více...

PTÁTE SE: Zpětná výplata příspěvku na péči pro pečujícího opatrovníka

16.9.2024 Dceři bylo nedávno 18. let. Podali jsme žalobu proti 2. stupni příspěvku na péči, má být 3. stupeň. Jakmile bude uznán 3. stupeň zpětně (třeba za dva roky), přijde doplatek (např. 200 000 Kč). Jako opatrovník si mohu ten doplatek vyplatit, neboť jsem tu péči poskytovala celé ty dva roky? Bude s tím problém u opatrovnického soudu, musí to soud schvalovat? více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.