pečuj doma

Oslavy velkého básníka se srdcem bijícím pro Moravu

11.2.2022

Verše pro dětské uši, poezie o rodné jižní Moravě i opěvování krás přírody. Nezaměnitelné básně Jana Skácela plní knihovny i školní učebnice už po desetiletí. Moravský prozaik, redaktor a ve své době částečně zakázaný autor se narodil ve Vnorovech na Hodonínsku a je tomu už sto let.

Krátké obraty popisující moravský folklór, rodnou ves nebo měnící se vztah člověka s přírodou. Skácelova tvorba je charakteristická, složená z jednoduchých veršů, a přesto v sobě dokáže uchovat mnohá tajemství. Jan Skácel se narodil do učitelské rodiny a od dětství na něj měla velký vliv kouzelná jižní Morava i otec, který sám pod pseudonymem vydal několik literárních děl. 

Po maturitě na brněnském gymnáziu začal Skácel pracovat jako uvaděč v kině, život mu ale zkřížilo nucené pracovní nasazení, kvůli němuž musel odejít do Rakouska. Až konec druhé světové války přinesl autorovi možnost studií češtiny a ruštiny na Masarykově univerzitě v Brně. Práci našel jako kulturní referent v brněnské Rovnosti a později v redakci rozhlasu.

Mezi jeho nejznámější díla patří sbírka Smuténka, prostřednictvím níž předává Skácel čtenáři melancholické popisy přírody, emocí a křehké verše provází morálním podtextem. „Skácel je jedním z našich nejvýznamnějších básníků, který současně není jen klasikem, ale někým, jehož básně jsou stále přirozenou součástí našeho čtení,“ řekl o díle moravské osobnosti ředitel Moravské zemské knihovny v Brně Tomáš Kubíček.

Právě Moravská zemská knihovna se ku příležitosti výročí Skácelova narození proměnila v otevřenou sbírku jeho básní. Při vstupu do budovy projdou návštěvníci stylizovanou knižní obálkou a napříč patry se pokochají velkoformátovými básněmi známého prozaika. 

Knihovna představuje Skácelovy verše v rámci celoroční akce Skácel sto, jež život a dílo autora oslavuje. Prvním bodem programu byla vernisáž výstavy A náhle jsme tu navěky…, jež vznikla za zdmi Dietrichsteinského paláce na Zelném trhu.

Zdroj: Brněnská drbna

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.