pečuj doma

INFO: Opozice jednoznačně za Blatným. Bude odvolán?

6.4.2021

Dnes probleskla médii zpráva, že zítra bude odvolán ministr zdravotnictví Jan Blatný, která vyvolala bouřlivé reakce. Opozice se postavila jasně za Blatného, jeho působení si cení a zejména za postoj k ruské vakcíně Sputnik. Z chyb v resortu viní Babiše. Zdravotníci jsou naopak často kritičtí. Stručně z prvních ohlasů vyjímáme:

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové končí Blatný kvůli svému postoji vůči vakcínám z Číny a Ruska. Blatný totiž již dříve uvedl, že se v Česku bude očkovat pouze vakcínami, které schválí evropská léková agentura. 

Obdobný názor má i šéf ODS Petr Fiala. „Personální politika ve vládě a selhávání kroků ministrů je především vizitkou jejího šéfa Andreje Babiše. Za velmi alarmující považuji informace, že za výměnou ministra zdravotnictví mohou stát snahy o otevření dveří neschválené vakcíně Sputnik,“ uvedl pro iDNES.cz. 

„Pokud ministr nekývá dostatečně, je vyměněn. Blatný nechce Sputnik. Nesplňuje tím základní dovednost Babišova ministra - bezpáteřnost,“ reagoval první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Odchod Blatného naopak vítá šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Od začátku jeho působení se netajím výhradami hlavně v tom, že epidemii od začátku podceňoval a vysílal i takové signály na veřejnost,“ hodnotí Blatného Kubek. V podobném duchu mluví i další odborníci.

Po Blatném má podle zdrojů CNN Prima News nastoupit na post ministra ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Zdroj: idnes, CNN Prima News

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.