pečuj doma

Nurofen a penicilin jsou tu, dárek pod stromeček

22.12.2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek potvrdil, že do lékáren dorazilo 300 tisíc balení Nurofenu pro děti. Dostupný je podle něj nyní i penicilin. Aby však stát dokázal efektivně čelit špatné situaci na trhu léčiv, zřídil resort skupinu pro efektivní nákup léků. Problém by totiž mohl trvat až rok. „Situaci na lékovém trhu řešíme, a to efektivně a rychle. Máme ji plně pod kontrolou,“ řekl ministr Válek.

Dnes se v lékárnách v celé České republice Nurofen vyskytuje,“ potvrdil vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák. Je však podle něj třeba situaci nadále aktivně monitorovat a případné výpadky řešit.

Kvůli složité situaci na trhu s léčivy resort proto založil pracovní skupinu, kterou povede náměstek ministra Jakub Dvořáček. V dalších měsících bude skupina zasedat pravidelně, poté se uvidí dle situace. Podle něho neexistuje podle něj jednoduché řešení problému.

„Nejčastěji jde o důvody, které souvisí s výrobním či dodavatelským řetězcem. Je to záležitost, která se dotýká celé Evropy,“ uvedla Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Může to být třeba nedostatek aktivních substancí, které léky obsahují a které se vyrábí především v Asii. „Další důvody jsou obchodní, marketingové,“ dodala.

Jako další důvod toho, proč léky chybí, uvedla i fakt, že se zvýšila nemocnost oproti minulým rokům, a proto se zvýšily i prodeje.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

PTÁTE SE: Platí pojistné pečující, který současně podniká?

25.9.2024 Jsem OSVČ na vedlejší činnost díky rodičovské dovolené. Ta brzy vyprší. Dceři je 3,5 let, nemůže do školky kvůli poruše metabolismu, čekáme už 2 a půl roku na příspěvek na péči, to věřím brzy klapne (o našem případu víte také, před půl rokem mi dal za pravdu soud v odvolání, od té doby ticho po pěšině). Manžel dal výpověď, aby se o dceru staral více...

INFO: Probíhají týdny pro duševní zdraví. Vyvrcholí 10. října

24.9.2024 Letošní jubilejní 35. ročník největší tuzemské osvětové kampaně o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním, kterou vedle Fokusu Praha spoluzastřešuje Národní ústav duševního zdraví, Fokus Česká republika a Na rovinu, už nějaký den probíhá. Trvá celkem čtyři týdny a celý vyvrcholí 10. října na Světový den duševního zdraví. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.