pečuj doma

Nepotřebujeme takového premiéra, řekl o Babišovi Grolich

24.11.2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval Babišovu vládu, aby začala jednat a neschovávala se za hejtmany. Z brněnských fakultních nemocnic bude ve čtvrtek 19 pacientů převezeno do Prahy, a povolána bude armáda, oznámil krajský koordinátor Vladimír Šrámek.

„Situace je krizová a vláda musí reagovat,“ uvedl hejtman a připomněl Babišovi, že kritizovaný pandemický zákon předložila jeho vláda. Doplnil, že vláda k vyhlášení nouzového stavu skutečně nepotřebuje dobrozdání hejtmanů. Pokud by tomu tak bylo, nebyl by premiér třeba.

”Nepotřebujeme takového premiéra,” řekl emotivně Grolich.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by se měl podle Grolicha přestat vymlouvat na hejtmany a měl by začít jednat.

„Tato vláda je za to zodpovědná. Kdybych mohl opatření dělat, tak to udělám,” konstatoval hejtman.

Jihomoravský kraj žádá o pomoc v nemocnicích armádu. Čtyři pacienty na ventilátoru a patnáct na běžném lůžku převeze do Prahy. Upřesnil to krajský koordinátor covidové péče Vladimír Šrámek po schůzce s hejtmanem Grolichem a s hygieniky.

Jihomoravský kraj je v současnosti nejvíce postiženým šířením nákazy. Má také nejvíce nakažených pacientů v nemocnicích, a to přes 900. 

„Prakticky všechna zdravotnická zařízení v kraji se dostávají na strop svých možností,“ upozornil Šrámek. 

Nemocnice ve Vyškově a v Kyjově vyhlásili stav hromadného postižení osob. V praxi to znamená, že se téměř dostala do stavu, že se o pacienty na ARO s plicní ventilací nemůže postarat odborně vyškolený lékař.

„Za logické mi nyní připadá například omezení nebo zrušení velkých společenských akcí,“ sdělil Šrámek.

Podle něj se nabízí také důslednější vymáhání dodržování stávajících pravidel. „To ale narazí na omezenou kapacitu pověřených orgánů toto provádět,“ poznamenal Šrámek.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.