pečuj doma

Neočkovaní ve zdravotních a soc. službách jsou velkým rizikem

10.6.2021

Kvůli koronaviru museli uzavřít Domov důchodců ve Velkých Hamrech. Jeden z klientů už nemoci podlehl, přestože byl proti viru očkovaný. Nákaza se prokázala také u dalšího klienta, nakažená je i pracovnice z přímé péče. Ta očkování odmítla a právě ona zřejmě klienty nakazila. Ukazuje se, že neočkovaní pracovníci jsou ve zdravotnických a soc. službách největším rizikem.

Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkování a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno proto, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu,“ řekl  ředitel domova Čestmír Skrbek.

Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak znovu zastavil.

Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl,“ řekl Skrbek. 

Následné testování odhalilo další dva nakažené. Dnes prošlo PCR testováním dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu. Podle Skrbka není možné lidem očkování nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech.

„Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená a ani očkování je tak nemusí ochránit,“ dodal.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví nových případů v Libereckém kraji v tomto týdnu přibývá, ve středu odhalily testy dalších 21 nových případů nákazy, z toho 17 na Liberecku, tři na sousedním Jablonecku a jeden na Českolipsku. 

Za poslední týden připadá v kraji na 100 tisíc obyvatel 27 nových případů. Podle krajského ředitele Vladimíra Valenty prokázaly testy v Libereckém kraji jak britskou mutaci, tak indickou. O jakou variantu jde ve Velkých Hamrech, musí podle něj ještě potvrdit laboratoř.

Zdoj: ČTK, iDNES.cz

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.