pečuj doma

Nemocnice Milosrdných bratři v Brně přejde pod Konvent

21.3.2024

Již řadu let probíhají jednání mezi Brnem a Milosrdnými bratry (dále Konvent) o tom, jak by mělo vypadat fungování Nemocnice Milosrdných bratří. V posledních měsících se intenzivně řeší podrobnosti převodu nemocnice, která je v současnosti příspěvkovou organizací města, na Konvent. Radní včera záměr schválili.

„Převod je právně velmi složitá záležitost. Je nutné ošetřit řadu oblastí, od právní kontinuity přes pracovněprávní vztahy po spolupráci s pojišťovnami, a to vše s jediným záměrem: aby se to negativně nedotklo pacientů,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Převzetí nemocnice Konventem je podmíněno tím, že bude zajištěna zdravotní péče, kterou tu vyhledávají desítky tisíc lidí nejen z Brna, ale i okolí. Jen dětí se tu každoročně narodí kolem dvou tisíc. Tyto záruky ze strany Konventu máme a naše dnešní usnesení má být vyjádřením vstřícného stanoviska zase ze strany města,“ popsala neuvolněná zastupitelka pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlová.

Nemocnice Milosrdných bratří byla založena v roce 1747. Jde o nejstarší souvisle fungující nemocnici na Moravě a po pražské Nemocnici na Františku druhou nejstarší v Česku.
Postupem času se areál při ulici Polní rozvíjel až do roku 1948, kdy byly budovy nemocnice a kláštera zestátněny. V roce 1989 nastala obnova fungování řádu Milosrdných bratří, kterému byly o rok později navráceny v té době existující budovy nemocnice. Tehdy řád pronajal nemocnici za symbolickou cenu městu Brnu. V roce 1993 byla zřízena příspěvková organizace města Brna, která nemocnici provozuje dodnes.

Zdroj: město Brno

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Kvůli dlouhé hospitalizaci mám přijít o doplatek na bydlení

19.9.2024 Jsem dlouho hospitalizován (od 1.6.2024), dostával jsem doplatek na bydlení, nyní v září mi ho chtějí odebrat, že se jedná o bydlení, které je brané jako ubytovna, a v nemocnici mám vše. Říká se, že když se nechám propustit, bude nárok na dávky, a když budu znovu přijat, tak zase bude dávka odebrána. Jak dlouho musím být mimo nemocnici, abych dávky dostal? více...

INFO: O Alzheimerově nemoci z lékařského pohledu v Českém rozhlase

18.9.2024 Zajímavý pořad odvysílal Český rozhlas Dvojka. Hostem Patricie Strouhalové v Kávě o čtvrté byl profesor MUDr. Jakub Hort z Neurologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole. Tématem byla Alzheimerova choroba. Jaké jsou moderní možnosti medicíny? Dočkáme se v blízké době léku? Má smysl prevence, nebo záleží více...

ZPRÁVY: Covid sílí, přibývá úmrtí. Zájem o nové vakcíny není

17.9.2024 Ani povodně nezastavily šíření koronaviru. Naopak skokově přibylo nemocných i zemřelých s covidem-19. Jen v pondělí testy potvrdily nákazu u 1 107 lidí, což je o 347 případů více než před týdnem. Odborníci doporučují očkování, hlavně seniorům a chronicky nemocným. Katastrofální záplavy mohou totiž situaci ještě zhoršit. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.