pečuj doma

INFO: Nejhorší je za námi. Léky na tlak však chybí dlouhodobě

27.2.2023

Situace s antibiotiky se v České republice mírně zlepšila, ale stále je napjatá. A to především pro lékárny, které pro distributory nejsou prioritní. „Nemáme za sebou žádný velký majetkový gigant, takže jsme trochu „odřízlí“, hodnotí situaci vedoucí lékárník Lékárny Magnus Marek Hampel. Nějaké léky už roky nemůže objednat.

 „Když už se do naší nezávislé lékárny dostanou, tak za nějaký čas, v malém objemu, někdy vůbec,“ tvrdí lékárník.

Poslední měsíce se intenzivně řeší výpadky antibiotik. Jaká je nyní situace z pohledu malé nezávislé lékárny?
Mírně se zlepšila, už jsme z nejhoršího venku, ale dobré to není. Situace je stále napjatá. Nejhorší je, že na denní bázi musíme sledovat, jestli požadavky našich pacientů budeme moci splnit. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zveřejňuje přerušení dodávek až na poslední chvíli a my nemáme šanci zareagovat dopředu. Někteří dodavatelé nám dodávají nepravidelně, většinou v minimálním množství. Nemáme za sebou žádný velký majetkový gigant, ani distributora, takže jsme trochu odřízlí.

Pomáháte si samovýrobou?
Jako nezávislá lékárna nemáme soustředěnou výrobu v rámci nějakého velkého územního celku. Připravujeme pro každého pacienta individuálně léky a v době nejhorší krize jsme dělali paracetamolové čípky i ostatní přípravky. Ale můžeme to dělat pouze omezenou dobu. Je to nápor na suroviny, objednání, hlídání expirace. Tím, že nedokážeme odhadnout dopředu, jaké léčivo vypadne, se nemůžeme připravit. Když bych věděl dopředu, že vypadne například paralen, vezmu si surovinu a připravím ho. Jenže nyní ty informace dopředu nemám.

Máte výrazně horší postavení oproti velkým sítím?
Když se podíváme na stránky velkodistributorů, tak některé léky nemáme ani možnost objednat. Jsou jenom pro fakultní nemocnice nebo řetězcové lékárny. Například distributor Phoenix disponuje řadou léků, které nikde jinde nelze sehnat. Když už se do naší nezávislé lékárny dostanou, tak za nějaký čas, v malém objemu, někdy vůbec. Další věc je, že pro síť lékáren jsou přípravky mnohdy bez doplatku, ale pro nás se prodávají s doplatkem. Považuji to skoro až za diskriminaci, protože přeci nabízíme služby na zdravotní pojištění, ve veřejném zájmu.

Jaké léky například vůbec nemůžete objednat?
Různé, třeba na vysoký krevní tlak, inhalační kortikoidy na astma, léky na zvýšenou hladinu cukru, ředění krve. Tyto léky si v ostatních evropských zemích mohou objednat všichni, nejde o žádné supermoderní přípravky, které by mohly být jenom k dostání pouze ve fakultních nebo univerzitních lékárnách. Třeba některé látky na zlepšení dýchání u astmatiků jsou v klinické praxi padesát let. Není důvod, aby je neměli všichni distributoři.

Zdroj: iDNES

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

PTÁTE SE: Platí pojistné pečující, který současně podniká?

25.9.2024 Jsem OSVČ na vedlejší činnost díky rodičovské dovolené. Ta brzy vyprší. Dceři je 3,5 let, nemůže do školky kvůli poruše metabolismu, čekáme už 2 a půl roku na příspěvek na péči, to věřím brzy klapne (o našem případu víte také, před půl rokem mi dal za pravdu soud v odvolání, od té doby ticho po pěšině). Manžel dal výpověď, aby se o dceru staral více...

INFO: Probíhají týdny pro duševní zdraví. Vyvrcholí 10. října

24.9.2024 Letošní jubilejní 35. ročník největší tuzemské osvětové kampaně o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním, kterou vedle Fokusu Praha spoluzastřešuje Národní ústav duševního zdraví, Fokus Česká republika a Na rovinu, už nějaký den probíhá. Trvá celkem čtyři týdny a celý vyvrcholí 10. října na Světový den duševního zdraví. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.