pečuj doma

Náš účet: 40 tisíc mrtvých. V čem jsme opakovaně selhávali

12.5.2021

Celková epidemická situace se v republice lepší, shodují se odborníci. Česko – podobně jako některé další země – nicméně podhodnocuje počet zemřelých s covidem-19, a to přibližně o třetinu. Číslu 40 tisíc nasvědčuje počet zemřelých oproti dlouhodobému průměru, uvedl virolog Pavel Plevka z institutu CEITEC.

„Pokud zapalujeme 30 tisíc svíček za zemřelé, možná bychom jich měli zapalovat 40 tisíc,“ řekl Plevka ve středu na online konferenci s názvem Science for Society Masarykovy univerzity v Brně.

Virolog odhaduje, že přibližně 64 procent Čechů je nyní vůči dosavadním mutacím koronaviru rezistentní buď kvůli prodělané nemoci, nebo díky očkování. Potenciální hrozbou však zůstávají nové sérotypy viru, které by se mohly vyhnout imunitě.

Existuje riziko, že vzniknou v zemích s masivním šířením viru, jako je nyní například Indie. Česko podle Plevky v minulosti opakovaně selhalo ve snaze zamezit šíření nových mutací na svém území.

Zdroj. idnes, ČTK

P.S. Pro ty kteří mají za to, že 40 tisíc mrtvých v ČR není tragická bilance (jsou tací!) jen srovnání.  Např. Laos 1 zemřelý, Tchajwan 12, Vietnam 35, Hongkong 210, Norsko 774, Cuba 775, Finsko 827, Estonsko 1210, Arabské emiráty 1619, Čína 4634 mrtvých k dnešnímu dni.  

(red)

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.