pečuj doma

INFO: Na Slovensku neschválili Sputnik. Mohli ho mít příští týden

19.2.2021

Slovenská vláda neschválila nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Jedna z menších koaličních stran Za lidi přijetí příslušného usnesení zablokovala. Novinářům to řekl premiér Igor Matovič, podle kterého Slovensko již příští týden mohlo mít k dispozici prvních 160 000 dávek této vakcíny.

Matovič obhajoval nákup Sputniku V špatnou epidemickou situací v zemi. Zajistil do června celkem 2 miliony dávek Sputniku V, rozložených pravidelně do každého měsíce.

Schválení nákupu vetovala nejmenší vládní strana Za lidi, kterou založil Andrej Kiska. Její šéfka a vicepremiérka Veronika Remišová uvedla, že nedovolí dělat na občanech Slovenska pokusy vakcínou, která nebyla schválená Evropskou lékovou agenturou.

„V této situaci povyšovat jakékoli geopolitické zápasy, a přiznejme si, jen o to jde v této věci, neboť Rusko je nyní prezentováno jako zlé, je skutečně nehodné a těžce populistické. Toto jsou pokusy na lidech – odepřít lidem svobodu rozhodnout se, svobodu vybrat si vakcínu, které důvěřují,“ uvedl s tím, že Maďarsko Sputnik V řádně registrovalo a že o vakcínu občané Slovenska mají zájem. „Přiznejme si, že ta vakcína nemá chybu, mohli jsme ji naočkovat milion lidí“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

Na Slovensku je závažná situace. Svědčí o tom také žádost slovenské vlády, aby jí ostatní státy Evropské unie pomohly a vyslaly na Slovensko zdravotníky, kteří by se mohli zapojit do léčby. Mezi prvními zareagovalo Rakousko, které podle kancléře Sebastiana Kurze pošle k sousedům členy armády. Včera se přidalo Polsko, které oznámilo, že je připraveno ve svých nemocnicích vyčlenit až dvě stě míst na jednotkách intenzivní péče pro potenciální pacienty ze Slovenska.

Zdroj: čtk, čt, lidovky, Russia Today

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.