pečuj doma

Devět z deseti lidí chce žít doma. Kdo o ně bude pečovat?

5.6.2024

Obecně prospěšná společnost ARCHA Borovany uspořádala pod záštitou poslankyně Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) kulatý stůl na téma ZVYŠOVÁNÍ PRESTIŽE PRACOVNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Na kulatý stůl plynule navázala slavnostní vernisáž putovní fotografické výstavy MÍSTA DOMA fotografky Veroniky Husů. Akce proběhla poslanecké sněmovně 27. května 2024.

Svůj pohled na toto téma a možná řešení nastínili: Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, Monika Strapková, zakladatelka a ředitelka organizace ARCHA Borovany, o. p. s., Simona Bagarová, zakladatelka a ředitelka organizace Jsme MILA, z. s., Jakub Čtvrtník, zakladatel a předseda Institutu sociální práce a Melanie Zajacová, vedoucí Katedry sociální práce Univerzity Karlovy.

„Pokud celospolečensky přijmeme hodnoty jako jsou důstojnost či kvalita života jako základní perspektivu, pak bude sociální práce vnímána jako prestižní obor i širší veřejností a sociální služby budou žádanou součástí spektra odborných služeb pro občany.“ rámuje téma Melanie Zajacová.

Důležité téma pro každého z nás

„Sociální služby nejenom v ČR, ale i jinde v Evropě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Přitom je to jeden z nejrychleji rostoucích segmentů.“ Shrnuje Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Chybí efektivní prezentace oboru žákům a studentům, kteří zvažují budoucí povolání a hledají své budoucí uplatnění. Dlouhodobě je rozšířena mylná představa, že v sociálních službách může pracovat každý. Lidé (zejména ženy), že mohou o druhého člověka pečovat tzv. „od přirozenosti“. Není k tomu potřeba žádné odborné vzdělání.

„Práce v sociálních službách je veřejností stále vnímána jako méně prestižní než práce v jiných odvětvích. To není nové zjištění, ale trvalé stigma odrazující zájemce o toto povolání. Důležitý je i mediální obraz spojený s opakujícími se tématy jako nedostatek peněz na sociální služby, nízké ohodnocení práce, návazně pak i obrázek psychicky i fyzicky náročné práce. To jsou jenom základní aspekty, proč se nedaří zvýšit prestiž pracovníků v sociálních službách.“ doplňuje zakladatel Institutu sociální práce Jakub Čtvrtník.

Veřejnost pečovatelky nejčastěji potkává, když klientům nakupují, vyřizují pochůzky v lékárně nebo rozváží obědy. Vnímá je jako posluhovačky. Lidé nemají správné informace o skutečném způsobu a rozsahu pomoci, který jim může sociální služba poskytnout. Proto se může stát, že při řešení své situace nebudou o oslovení terénní služby ani uvažovat. Péči doma vzdají a zvolí stěhování do pobytových služeb, které dlouhodobě čelí přetlaku zájemců.

„Způsob, kterým se péče zobrazuje, má zásadní vliv na to, co veřejnost pod pojmem smýšlí a co si představuje.“ Popisuje zakladatelka a ředitelka organizace Jsme MILA Simona Bagarová.

Místa doma ukazují dobrou praxi

Jednou z iniciativ rozšířit povědomí o pečovatelské službě a spektru pomoci je výstava Místa doma. Fotografka Veronika Husů jezdila s pečovatelkami do péče a snažila se zachytit silné momenty podpory. Velkoformátové fotografie spolu s příběhy klientů ukazují, že péče doma je zvládnutelná a má vliv na prožívanou kvalitu života.  

Svou zkušenost s pečovatelstvím na vernisáži sdílel i herec a muzikant Igor Chmela. Hudebního doprovodu se ujalo duo HlasKontraBas Ridiny Ahmedové a Petra Tichého.

Posláním ARCHY Borovany, o. p. s. je maximálně podpořit seniory a osoby se zdravotním postižením tak, aby mohli i přes určitou ztrátu soběstačnosti zůstat doma. Pomáhá rodinám s péčí o své blízké, zastupuje je v péči, ve chvílích, kdy oni sami nemohou. Kulatým stolem a navazující vernisáží chtěla přispět k rozšíření informovanosti o možnostech pomoci.

„Přáli bychom si, aby co nejdříve bylo jednodušší rozhodnout se pečovat o svoje rodiče nebo prarodiče. Aby to nutně neznamenalo opustit zaměstnání, přijít o možnost sejít se s přáteli, vyrazit si na celodenní výlet. V životě doma a důstojném stárnutí mezi svými blízkými vidíme velký smysl a cíl, ke kterému chceme pomoci jít. Lidé o nás musí vědět, aby nás mohli kontaktovat ve chvíli, kdy jim můžeme pomoci být doma.“ dodává ředitelka Archy Monika Strapková.

Více informací: ARCHA Borovany

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Operátoři neuznávají doklad o opatrovnictví. Jak zrušit služby?

7.9.2024 Moje maminka je opatrovnice mé babičky, já jí jen pomáhám. Nedávno maminka šla za operátorem, aby zrušili babiččinu pevnou linku v jejím bytě (už tam nebydlí). Nemohla se nikam dostat, protože jí nikdo ze zaměstnanců nechtěl uznat soudní doklad o opatrovnictví, zřejmě kvůli jejich ignoranci (chtěli plnou moc). Je něco takového vůbec legální? více...

INFO: Do 30. září posílejte nominace na cenu Křesadlo

6.9.2024 Vyprávějte příběh někoho, kdo je pro vás nepostradatelnou součástí komunity, kdo vás svým přístupem inspiruje ke změně, kdo vám nabídl pomoc, když bylo nejvíce potřeba a dál se na něho můžete spolehnout. Nominujte toho, kdo je pro Vás osobně, pro vaši organizaci, spolek nebo obec výjimečný. Dobrovolní hasiči, skauti, nadšenci, kteří doprovází více...

ZPRÁVY: Dnes náhle zemřel skvělý právník NRZP JUDr. Zdeněk Žižka

5.9.2024 Dnes ráno náhle zemřel dlouholetý ředitel legislativního odboru NRZP ČR JUDr. Zdeněk Žižka. Pro Národní radu osob se zdravotním postižením je to obrovská ztráta, protože doktor Zdeněk Žižka byl vynikající odborník na zdravotnické právo. Byl mimořádně vitálním člověkem, který i přes těžké zdravotní postižení žil plnohodnotným životem. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.