pečuj doma

Dánové sraženiny po Astra/Zenece posoudí sami

27.3.2021

Zatímco většina států po výroku EMA, že Astra/Zeneca je bezpečná a že jde o běžné sraženiny, které nevyvolávají znepokojen, obnovila očkování. A zatímco my vůbec očkování nepřerušili a vlastně všichni naši odborníci toto rozhodnutí podpořili, jsou státy, které zřejmě EMA tak úplně nevěří. Je to například Dánsko.

Dánsko totiž oznámilo, že další tři týdny nadále nebude používat vakcínu proti covidu-19 společnosti AstraZeneca. Očkování tímto preparátem dánské zdravotnické úřady preventivně pozastavily poté, co se u několika lidí po podání vakcíny objevily krevní sraženiny. Kodaň chce sama posoudit celou situaci a potřebuje více času na posouzení, zda přece jenom mezi vakcínou a komplikacemi není souvislost.

„V tuto chvíli nemáme dost spolehlivé podklady, abychom mohli rozhodnout o dalším užívání vakcíny od AstraZenecy,“ řekl šéf dánského zdravotnického úřadu Sören Broström. 

„Byla zahájena řada studií, stále ale nemáme závěry. Proto jsme se rozhodli přestávku v očkování prodloužit,“ dodal.

V zemi se objevily zprávy o 60leté Dánce, která týden po očkování zemřela s krevními sraženinami na různých místech v těle. Krátce poté byla v Dánsku ohlášena podobná smrt dalšího člověka. „Chtěla bych zdůraznit, že tady nemluvíme o běžných krevních sraženinách,“ podotkla Tanja Erichsenová z Dánské agentury pro léčivé přípravky. „Spojitost mezi vakcínou a těmito vzácnými případy krevních sraženin nelze vyloučit,“ dodala.

Očkování vakcínou od firmy AstraZeneca by mělo být v Dánsku pozastaveno nejméně do 18. dubna. Pokud bude znovu povoleno, budou mít lidé podle úřadů možnost tuto vakcínu při očkování odmítnout a žádat jinou.

Zdroj: idnes, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.