pečuj doma

Babišova ostudná porážka, hlásí Politico. Češi ztratili nejvíc vakcín

2.4.2021

Výsledek jednání velvyslanců o rozdělení dodatečných deseti milionů vakcín proti covidu-19 přineslo ostudnou porážku rakouského kancléře Kurze, českého premiéra Babiše a šéfa slovinské vlády Janši. Napsal to portál Politico. Tato trojice zemí se odmítla připojit k plánu na pomoc zemím, které mají nejméně vakcín.

Podle serveru Politico nejvíce ztratil Babiš, který se svým postojem připravil ČR o desítky tisíc dávek navíc, protože podle portugalského plánu Česko spadalo do skupiny šesti zemí, které mají nárok dostat nejvíc vakcín.

Portugalské předsednictví EU původně navrhlo, aby tři miliony byly rezervovány pro šestici nejpotřebnějších zemí, konkrétně šlo o Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Zbývajících sedm milionů dávek mělo být jako obvykle rozděleno podle počtu obyvatel mezi všech 27 členů EU. To se však nelíbilo Praze, Vídni a Lublani. Praze kupodivu jako jediné ze zemí, které měly dostatek dávky navíc.

Rakousko a Slovinsko díky tomu, že se k návrhu Portugalska odmítly připojit, získaly trochu vakcín navíc, naopak Česká republika z "balíku solidarity" mohla získat asi 140 000 dávek očkovací látky. To, že se k němu odmítla připojit, vedlo k čisté ztrátě 70 000 dávek, píše Politico s odvoláním na diplomaty.

Proč se Praha odmítla k návrhu Portugalců připojit, není jasné, píše Politico. Zřejmě mylně počítala s tím, že vyjde taktika kancléře Kurze, který neustále tvrdí, že vakcíny jsou v Unii rozdělovány nespravedlivě a chtěl jich původně získat více, než Rakousku příslušelo na základě počtu obyvatel. Přitom skutečnost, že při předchozích objednávkách vakcín Rakousko neprojevilo zájem o celý svůj stanovený příděl, je jeho vina. A také my jsme neobjednali celý příděl dávek, který nám náležel. Takže dávky navíc pro nás bylo od EU velkorysé gesto. Babiš to vysvětluje, že dávky, co jsme měli nyní dostat, skončí u potřebnějších. Ale Evropa nás má za nejpotřebnější. Babiš zjevně ne. Těžko Babišovi rozumět, tvrdí Politico i jiná zahraniční média.

Zdroj: novinky, red  

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.