pečuj doma

Babiš a Zaorálek tlačí k rozvolňování a na MESES moc nedbají

10.5.2021

Poradní Mezioborová skupina pro epidemické situace doporučuje vládě nespěchat s dalším rozvolněním, které se očekává od 17. května. Podle ní by měla napřed vyhodnotit vliv toho nynějšího, pondělního, a to za deset až 14 dní. Za určitých podmínek skupina nicméně souhlasí s ukončením rotační výuky, kterou žádá premiér Andrej Babiš.

Ale MESES připouští tuto možnost zatím jen na základních školách. „Rozvolnění od 10. května pravděpodobně způsobí růst mobility, je proto žádoucí vyčkat s dalšími změnami do té doby, než bude patrné, jak velký tento efekt bude,“ uvedla Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES).

V dalším rozvolňujícím balíčku, číslo čtyři, se podle vládou představeného znění mají otevírat divadla a koncerty ve venkovních prostorách. Povolené by mělo být také ubytování v hotelech a penzionech s využitím nejvýše čtvrtinové kapacity a zákazem nočních akcí. 

Jeho součástí mělo být také to, aby mohlo venku sportovat společně 20 lidí, vláda to ale povolila už od pondělí. Počet účastníků svateb a pohřbů venku se podle balíčku číslo čtyři navýší ze současných 30 na 50 lidí.

Podle odborné skupiny je třeba vyhodnotit vliv aktuálního rozvolnění za deset až 14 dní. Vláda ale už avizovala, že by k další vlně zmírnění opatření mělo dojít zřejmě 17. května. Každopádně za týden, v pondělí 17. května, se otevřou už i zahrádky restaurací.

„Přestože se situace dlouhodobě zlepšuje, nadále existuje riziko, že se bude pokles v čase v důsledku rozvolňování zpomalovat. Dosažení hodnot incidence pro další balíčky v horizontu týdnů není zaručené, a bude ovlivněno změnami v opatřeních. Tento efekt bude kompenzovat očkování a počasí,“ uvedla skupina s tím, že vývoj v příštích měsících je ale dál nejistý.

Hromadné akce radí MeSES v květnu a červnu povolit jen venku a pro sedící diváky. Sedadla musí být číslovaná, aby hygienici mohli trasovat kontakty nakažených. V maximální míře by se také podle nich mělo využívat potvrzení o očkování, negativním testu nebo nákaze prodělané v posledních 90 dnech.

Odpůrcem MESES je především ministr kultury Zaorálek, který žádá rychlejší rozvolňování v kultuře, požaduje venkovní akce s účastí až 700 lidí a vnitřní s účastí až 400 lidí. Podle něj by k tomu mělo dojít už od 17. května.  Vláda nakonec jeho návrhy včera odpoledne schválila a premiér Babiš prosadil ještě další rozsáhlé rozvolňování.

Zdroj: idnes, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.