pečuj doma

30 tisíc obětí covidu. To je veliké selhání, říká Konvalinka

27.3.2021

Obětí covidu-19 je ve skutečnosti přes třicet tisíc a jde o tragickou bilanci, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Konvalinka, biochemik a prorektor Univerzity Karlovy. Česká republika podle něj při postupu proti epidemii koronaviru volilo nepřiznanou taktiku promořování, která vyústila ve veliký počet obětí, které představují naše selhání.

Celkový rozsah katastrofy je přitom větší, než uvádí oficiální statistiky…

Bohužel, ano. Cestou z krize je rychlé proočkování populace a poučení z chyb. Bohužel je to za velkou cenu, ale myslím, že to nejhorší máme za sebou. Když neuděláme žádný velký průšvih, měli bychom do léta být z nejhoršího venku.

Tento týden jsme si připomněli smutné výročí. Rok ode dne, kdy si v Česku covid-19 vyžádal první lidský život. Dnes už je zemřelých přes 25 tisíc. Jak tenhle tragický údaj vnímáte? Neznačí naši prohru s koronavirem?

Chápu to jako selhání. Dokonce bych řekl, že naše společné selhání, nevynechávám z toho ani nás akademiky. Spousta lidí se velmi snažila, dělali jsme, co jsme mohli, ale je to tak. Nebudu říkat, zda jsme nejhorší na světě, nebo druzí nejhorší na světě. Nicméně ty počty, ať už nakažených, nebo obětí, ty nás jednoznačně řadí k nejhorším na světě.

Demografka a sociální epidemioložka, paní profesorka Dagmar Dzúrová, během vědecké konference Univerzity Karlovy zmínila, že je obětí ve skutečnosti dokonce přes 30 tisíc, což vyplývá z celkové nadúmrtnosti. Je to možné?

To, co paní profesorka řekla, je velmi důležité. Bohužel jeden čas i nešťastná komunikace ministerstva přispěla k tomu, že se mluvilo o tom, že jsou čísla nadsazená a obětí je ve skutečnosti méně, že je diagnostika nepřesná.

Ale ta čísla, která paní profesorka Dzúrová prezentovala, vůbec nesouvisí s žádnou diagnózou. To jsou mrtví lidé, kterých najednou máme v roce 2020 o 17 tisíc více a o dalších nejméně 15 tisíc víc za první tři měsíce roku 2021. Jejich úmrtí se přitom nedají vysvětlit jinak než působením viru.

Kdyby za tím byla zanedbaná vyšetření nebo jiné podobné aspekty, čísla by pořád stoupala. Ale ona přesně korelují s tím, jak stoupá a klesá křivka průběhu epidemie. Jinými slovy, tyto lidi zabíjí virus a je velmi důležité to říci. Ne proto, abychom se sebemrskali nebo strašili, ale abychom si uvědomili rozsah té katastrofy. Těch 25 tisíc křížů na Staroměstském náměstí je málo, mělo jich tam být přes 30 tisíc.

Podle ekonoma Štěpána Jurajdy vláda nezatáhla za brzdu dříve, protože šla cestou naplnění nemocničních kapacit. Dokud nemocnice, byť nadoraz a s maximálním vypětím, fungují dál, nebrzdí se a pokračuje promořování. Souhlasíte s ním?

Ano, tuhle myšlenku bych podepsal. Tady se to nikdy neřeklo nahlas, ale de facto jsme jen sledovali kapacity nemocnic a JIP, šlo o nepřiznanou taktiku promořování: dokud to zvládají nemocnice, tak se nic neděje a můžeme žít normálně. A tahle taktika tragicky selhala. Protože máme opravdu výborné zdravotnictví a skvělé lékaře a sestry, došlo k tomu, že jsme tu taktiku mohli dělat mnohem déle než Itálie nebo New York, kde se to sesypalo mnohem dříve. Ta taktika byla velmi nešťastná.

Zdroj: Seznam zprávy, kráceno

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Prohlášení Republikového výboru NRZP ČR k aktuální situaci

29.9.2024 Členové Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR vnímají velmi negativně současnou situaci v podpoře osob se zdravotním postižením. V poslední době jsou přijímána restriktivní opatření s negativním dopadem na osoby se zdravotním postižením. Vydává k tomuto stavu kritické prohlášení. více...

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.