pečuj doma

Stařec a Vánoce

13.12.2021

Předesílám hned úvodem jistou zaujatost, neboť svátky narození Krista Pána a svátky Velikonoc pokládám za jediné skutečné, všem lidem v dřívějších dobách zcela srozumitelné a svým významem se klenoucí nad všemi jinými svátky. A uklidnilo mne, že ještě letos budou akceptovány i v Bruselu...

Jak jsme se dověděli, Evropa ještě přece jen není k ozdravnému kroku zákazu Vánoc zralá. Vzpomínám si z dětství, jak veškeré pokusy vyměnit Ježíška za Dědušku maroze a vánoční stromek za jolku ztroskotaly. Zdá se mi, že i přes dnes tolik zdůrazňované fronty na kapra a mandarinky panovala u většiny lidí opravdu radostná a sváteční nálada. Těšili jsme se na vánoční besídky, kde nám sice nepromítali sandálové biblické velkofilmy, ale i s animovaným panem Prokoukem jsme v drtivé většině věděli, čí narození je slaveno.

I v rodinách přes (oproti dnešku) poněkud asketičtější hodování panovala příjemná nálada. V zemi mistrů vánočních svátků, Rakušanů, se tomu říká Trautes Heim-Glück allein, což značí útulný domov.

V dnešní době na člověka Vánoce doslova útočí. Kazatelé nových pravidel doporučují odstranění tradičního kapra se salátem, zřejmě jako relikt totality, a nahradit husími játry se zmrzlinou z vínovice. Nikdy jsem netušil, jak se mi zprotiví slovo DÁRKY. Novému systému se velmi rychle podařilo posadit Ježíška na trestnou lavici a zemí se zmocnil jakýsi Santa Claus se spřežením sobů a tahačem plným výše zmíněných dárků, ve své podstatě hromadou krámů, hader, kůží, lyžařských bot nebo kýčovitých plyšových roztomilostí. Odposlechl jsem v tramvaji rozhovor dvou zřejmě středovrstvých paní.

A: „Letos se na pečení vyseru. Co dáš letos chlapovi?“

B: „Kerýmu (smích)? Ale jo, du do voňavky.“

I televizní vysílání se vánočně utrhlo z řetězu. Nabídlo jako poslední roky jakýsi eintopf, kde reklamní zelený chrchlík svíravě nepříjemným kvikotem nabízí nové telefony a vzápětí frčí anonce na pořad o Plácido Domingovi nebo idylickou krajinu lyžařských středisek přerušené každou chvíli kolovrátkem kazatelů, kteří nemají co říct.

Vážně jsem nechtěl, aby moje vánoční psaní bylo vnímáno jako zahořklost starého nespokojence. Vždyť už to, že Vánoce zhora zatím nezrušili, je přece uklidňující.

Všem přeji klidné adventní dny a radu zdravotníka: Kapra smažte na sádle. Je křehký, ztrácí odeur rybiny a nepřipaluje se.

Radostné Vánoce, přátelé!

KAREL NEČAS

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Mám nárok na úpravu pracovní doby, když pečuji o babičku?

28.9.2024 Můj dotaz zní, jaké mám možnosti při zaměstnání a péči o babičku ve 4. stupni závislosti. Pracuji ve 3směnném provozu a současně jsem jediná osoba, která pečuje o babičku ve 4. stupni, s pomocí pečovatelské služby. V 6/2024 jsem zkolabovala a od té doby marodím. Zaměstnavatele jsem v 2/2024 písemně požádala z důvodu péče o úpravu více...

INFO: Ombudsman může dál řešit stížnosti na veřejné opatrovníky

27.9.2024 Ústavní soud zrušil usnesení Nejvyššího správního soudu, podle kterého obce jako veřejní opatrovníci nevykonávají přenesenou působnost. Ombudsman se proti tomuto usnesení už v minulosti vymezil. Nyní se ombudsman prostřednictvím tzv. amicus curiae připojil k ústavní stížnosti původního žalobce proti tomuto rozhodnutí. více...

ZPRÁVY: Partnerský přístup k pacientům nemusí být tím správným

26.9.2024 Od roku 2013 pracuje MUDr. Martin Seifert v pražském Karlíně jako praktický lékař ve své ordinaci. Za sebou má i zkušenost praktického/rodinného lékaře v bavorském pohraničí a řadu dalších zahraničních zkušeností nejen z tohoto oboru. Od roku 2014 učí na 1. LF UK a od února 2020 působí na 3. LF UK jako vedoucí Kabinetu praktického lékařství. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.